VAKIFBANK

Türkiye Halka Arz Tarihinin Talep Toplama Rekoru Vakıfbank’tan
 
Türkiye’nin en büyük ikinci halka arzını gerçekleştiren VakıfBank, yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan büyük ilgi gördü. Halka arz edilen hisse adedinin 5,9 katı talep toplayan VakıfBank, bu miktarla halka arzlarda Türkiye rekorunu kırdı. Yüzde 15’lik ek satış hakkının da kullanıldığı arzda toplam talebin ancak yüzde 19.6’sı karşılanabildi. Nihai hisse fiyatının 5,40 YTL olarak belirlendiği arz sonucunda VakıfBank, 5 milyar 62 milyon dolarlık değeri ile borsanın en büyük dördüncü bankası oldu. Halka arz geliri ise 1 milyar 274 milyon doları aştı.
 
Türkiye’nin en büyük beşinci bankası olan VakıfBank’ın halka arzı rekor taleple tamamlandı. Hisselerinin yüzde 21.89’unu halka açmak için 9-10-11 Kasım 2005 tarihleri arasında talep toplamaya çıkan VakıfBank, halka arz ettiği hisse adedinin 5.9 katı taleple karşılaştı. Talebin ancak yüzde 19.6’sının karşılanabildiği halka arzdan elde edilen gelir 1 milyar 274 milyon dolar olarak belirlendi. Bu rakamın 930 milyon doları yurtdışından karşılanırken, yurtiçinden elde edilen halka arz geliri de 344 milyon doları buldu. VakıfBank’ın halka arz sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler, İstanbul Hilton Oteli’nde VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf BEYAZIT ve VakıfBank Genel Müdürü Bilal KARAMAN’ın evsahipliğinde, basınla paylaşıldı. Sermaye artırımı yöntemiyle 280 milyon adet nominal değerli hissesini halka arz etmek için talep toplamaya çıkan bankaya, yurtiçi ve yurtdışından toplam 1 milyar 645 milyon adetlik talep geldi. Yurtiçi ve yurtdışından 35 bin 119 yatırımcının hisse talep ettiği halka arz sonunda 34 bin 168 yatırımcıya (yüzde 97.3) hisse tahsisi yapıldı. Yüzde 15’lik (42 milyon YTL nominal değerli) ek satış hakkının kullanılmasına rağmen toplam talebin ancak yüzde 19.6’sı karşılanabildi. Ek satış hakkı ile birlikte dağıtılan hisse adedi 322 milyonu bulurken, ek satış hakkı sonucunda VakıfBank’ın halka açıklık oranı da yüzde 25.18’e ulaştı.

Talebin yüzde 93’ü yurtdışından

Türkiye’nin en büyük ikinci halka arzında hisselerin yüzde 69’unu yurtdışında, yüzde 31’ini ise yurtiçinde satışa çıkaran VakıfBank, toplam 9 milyar 755 milyon YTL’lik (7 milyar 150 milyon dolar) talep topladı. Talebin yüzde 93’ü yurtdışı kurumsal yatırımcılardan (6.7 milyar dolar) gelirken yüzde 7’si ise yurtiçi yatırımcılardan geldi. Yurtdışı yatırımcı talebi ise yurtdışına ayrılan hisse adedinin (193.200 lot) 7.9 katına ulaştı. VakıfBank hisselerine yurtiçinde gösterilen talebin yüzde 4’ü (4.442milyon lot) VakıfBank çalışanlarından, yüzde 22’si (25.862 milyon lot) VakıfBank müşterilerinden, yüzde 7’si (77.857 milyon lot) yurtiçi kurumsal yatırımcılardan, yüzde 67’si de yurtiçi bireysel yatırımcıdan geldi. VakıfBank’ın halka arzında ilk defa uygulanan talep toplama yöntemleri de yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Örneğin, VakıfBank çalışanları, VakıfBank müşterileri ve yurtiçi bireysel yatırımcıya sunulan “likit fonu teminat gösterme” yönteminden toplam 12 bin 248 kişi yararlanarak 191 milyon YTL’lik hisse talep etti. Yine talep toplamada yeni yöntemlerden biri olan “fiyata göre talep artırma” seçeneğinden 25 bin 917 yatırımcı yararlandı. Böylece yatırımcıların talep toplama için nakit ödeme yapmaktan kaynaklanan zararları da ortadan kaldırılmış oldu.

Halka arzların şampiyonu olduk

Kurulduğu 1954 yılından bu yana Türkiye’nin vizyonuna, misyonuna ve dinamizmine yakışır işler yapmak için çalıştıklarını belirten VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf BEYAZIT, halka arzın da bu misyon ve vizyon doğrultusunda gerçekleştiğini söyledi. Gelinen noktada, bunu da en iyi şekilde başarmış olduklarını vurgulayan BEYAZIT, şöyle devam etti: “Öncelikle şunu belirteyim ki, “Süper Lig” takımlarına yaraşır bir başarıya imza attık ve deyim yerindeyse “halka arzların şampiyonu” olduk. Türkiye’nin son üç yılda yakaladığı ekonomik ve siyasi güven ortamı, Türk şirketlerinin uluslararası arenada adeta kapışılmasını da beraberinde getirmiştir. Bugün VakıfBank’a uluslararası piyasalardan gösterilen ilgi, Türkiye’ye olan güvenin somut yansımasıdır. Halka arz ile sadece Türkiye sermaye piyasalarına kaynak girişi sağlamakla kalınmamış, ükemize çok önemli miktarda yabancı sermaye girişi de sağlanmıştır.”

Görüşülen yabancıların yüzde 75’inden talep geldi

Yurtdışı tanıtım çalışmalarında büyük ilgiyle karşılandıklarını belirten VakıfBank Genel Müdürü Bilal KARAMAN ise, halka arz sonuçlarının da bunun en güzel göstergesi olduğunu vurguladı. Toplam talebin yüzde 93’ünün yabancı kurumsal yatırımcılardan gelmesinin, VakıfBank’ın bugününe ve geleceğine dair yabancıların güvenini net bir şekilde ortaya koyduğuna işaret eden KARAMAN, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii bu aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine güveni ifade etmektedir. Yurtdışı tanıtımı için 6 ülkede 7 kentte çeşitli yatırımcı gruplarıyla görüştük. Bu yatırımcıların %75’inden talep geldi. %50’nin başarı kabul edildiği bir durumda %75’lik talep bankamızın ve ülkemizin yatırımcılar nezdindeki fiili notunun, resmi notlardan daha yüksek olduğunu göstermektedir.” “Birleşik Arap Emirlikleri’nden Brezilya’ya, Avustralya’dan Amerika’ya çok sayıda ülkeden yeni ortağımızın olmasından mutluyuz” diyen KARAMAN, yurtdışından ilk talebi İsveç’ten aldıklarını da sözlerine ekledi.

VakıfBank halka arz sonuçları hakkında

VakıfBank’ı borsanın en değerli dördüncü bankası haline getiren halka arzda, İş Yatırım liderliğinde, toplam 46 aracı kurum görev aldı. Bu konsorsiyum, Türkiye’nin bugüne kadar oluşmuş en büyük konsorsiyumu olma özelliğini de taşıyor. Halka arzda yurtdışı global koordinatör olarak JP Morgan ve UBS görev alırken, yurtdışı eş liderlik görevini de yatırım bankaları İş Yatırım ve EFG İstanbul üstlendi.