Fatih AYDIN Green Power Londra, Türkiye Direktörü

TIREC Projesi Kapsamında, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ile Ortaklaşa Wind Power Konferansını Gerçekleştiriyoruz
 
Yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği alanlarına odaklı global interaktif zirveler düzenleyen, Green Akademi’si ile eğitim kursları ve ayrıca sektöre yönelik danışmanlık hizmetleri veren Green Power’ın Londra genel merkezinde Türkiye Direktörü Fatih AYDIN ile TIREC 2011 (Turkish International Renewable Energy and Climate Change Summit) üzerine konuştuk. Green Power’ın Türkiye projeleri dışında ayrıca İtalya, Almanya, Hollanda ve Amerika’daki bazı projelerinin de yöneticisi olan Fatih AYDIN, Türkiye’de ve Almanya Hamburg’ta gördüğü siyasal bilgiler eğitimini, Londra Ekonomi ve Politika Okulu’nda (London School of Economics – LSE) uluslararası ilişkiler alanında tamamlamış. Global enerji sektörünü ve Türkiye’deki yenilenebilir enerji ve politika ile ilgili gündemi de çok yakından takip etmektedir.
 
BİZE KISACA GREEN POWER’IN FAALİYET ALANLARINDAN VE PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Green Power 2003 yılında Londra’da; yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarına odaklı profesyonel olarak organize edilmiş global interaktif zirveler düzenleyen ve danışmanlık hizmetleri veren ilk şirket olarak faaliyetlerine başlamıştır.
Kurulduğu günden beri hızla büyüyen Green Power, bugün Londra genel merkezi ile birlikte Dubai, Kaliforniya ve Manchester’da satış, pazarlama ve araştırma ofislerine sahiptir. Ayrıca belirtmek isterim ki Güney Afrika, İspanya, Singapur, Çin ve Brezilya’da da Green Power için freelance olarak proje bazlı çalışan takım arkadaşlarımız bulunmaktadır.
Kurulduğu yıldan günümüze hızla büyüyen Green Power alanında global olarak lider konumdadır. Yıl içerisinde 150’nin üzerinde uluslararası ölçekli etkinlikler düzenlemekteyiz. Ayrıca Green Akademi bünyesinde de hem özel sektöre hem de kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri gerçekleştirmekteyiz.

Çin’den Brezilya’ya kadar düzenlediğimiz projelere bugüne kadar 100’ün üzerinde farklı ülkelerden hem kamu hem de özel sektörden üst düzey temsilciler katılmışlardır.
Projelerimiz yenilenebilir enerji üst başlığı altında; rüzgar enerjisi, jeotermal ve hidro enerji, güneş enerjisi, biyogaz, atıktan enerji üretimi, biomass, biyoetanol, biyodizel alanlarını ve ayrıca karbon piyasaları ve finansmanı ile iklim değişikliği konularını kapsamaktadır. Türkiye ile ilgili çalışmalarımız Londra’daki genel merkezimizde yer alan ve sadece Türkiye projelerine odaklı ayrı bir departmanımız tarafından yürütülmektedir.
Türkiye yenilenebilir enerji pazarına 2009 yılında girdik. Düzenlediğimiz etkinlik ve projelerden, hem özel sektör hem de kamu sektörü seviyesinde gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri ile birlikte, çok olumlu geri dönüşler aldık.

GREEN POWER OLARAK TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİ PAZARINDAKİ HEDEFLERİNİZ NELERDİR?
Yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde alternatif enerji pazarında son derece hızlı bir büyüme gerçekleşecek. Uluslararası anlaşmaların getirdiği zorunluluklar ve temiz enerji ekonomisine dayalı endüstrilere destek olma eğiliminin güçlenmesi gibi nedenlerden dolayı alternatif enerjiye olan yatırımlar önümüzdeki dönemde güçlü bir ivme kazanacaktır. Türkiye’de özellikle rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi tüm temiz enerji alanlarına büyük bir ilgi sözkonusu. Önümüzdeki yıllarda Türkiye`de enerji ihtiyacının yüzde 6 ila 8 arası artış gösterecek olmasına paralel olarak, siyasetçilerin ülkemizin kendi kaynaklarından elde edebilecekleri büyük potansiyele kayıtsız kalamayacakları ortadadır. Biz de Green Power olarak Türkiye yenilenebilir enerji pazarındaki bu muazzam potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi, enerjide %70’lere varan dışa bağımlılığımızın azaltılması amacıyla uluslararası, önde gelen yatırımcılarla yerel oyuncuları bir araya getiren interaktif platformlar sağlıyoruz ve Türkiye pazarına 3 farklı uluslararası Konferans ile 2009 yılında girdik.
2009 ve 2010 yıllarında düzenlediğimiz interaktif zirveler ve akademi eğitimleri ve danışmanlık hizmetlerimiz ve aldığımız olumlu geri dönüşler ve sektördeki olumlu yaklaşımlar Green Power’ın stratejik iş planı içerisinde Türkiye pazarının payının hızla yükselmesine sebep olmuştur.
Green Power olarak yurt dışında güçlü bir marka bilinirliliğine sahibiz, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da.
Hedeflerimizin başında sektördeki deneyimimiz ve bilgi birikimimiz ve güçlü markamız ile ülkemizin temiz enerji ekonomisine geçişinde önemli bir rol oynamak gelmektedir.
Yoğun talepler gösteriyor ki özellikle Green Akademi eğitimlerimiz ve danışmanlık hizmetlerimiz önümüzdeki dönemlerde düzenlediğimiz interaktif yenilenebilir enerji zirveleri gibi ön plana çıkacaktır.

TIREC 2011 KATILIMCILARINA NELER SUNACAK?
Dünya Bankası’na bağlı IFC’nin Gold Sponsor olduğu TIREC 2011, 19 - 22 Eylül 2011 tarihleri arasında 4 gün boyunca sürecek olan üst düzey bir projedir. TIREC’de hem Türkiye’den hem de yurt dışından yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve karbon piyasaları alanlarında uluslararası olarak önde gelen liderler ve uzmanlar, bu alanlardaki politik ve yasal gelişmeleri, yeni fikirleri ve iş imkanlarını görüşmek için biraraya geleceklerdir.

TIREC 2011’de, alanında önde gelen 100’ün üzerinde Türk ve uluslararası yenilenebilir enerji uzmanları sunumlar yapacaklardır. 4 gün sürecek olan bu üst düzey kongre süresince, interaktif panel tartışmaları ve alanında lider eğitmenler tarafından rüzgar, güneş, jeotermal ve biyoenerji ve iklim finansmanı konularına odaklı ayrıntılı workshoplar gerçekleştirilecektir. Rüzgar Enerjisi, Güneş Enerjisi ve Jeotermal Enerji alanlarına odaklı 3 farklı uluslararası konferans ile de bu alanlar her yönüyle, kapsamlı olarak ele alınacaktır.
Düzenlediğimiz projelerde hem yerel hem de uluslararası özel şirketler ve kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin desteğini almak ve ortaklıklar kurmak bizler için son derece önem arzetmektedir. TIREC projesi kapsamında Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ile ortaklaşa Wind Power konferansını gerçekleştiriyoruz. Bu sene TIREC kapsamında gerçekleştirilecek olan ve ikincisi düzenlenecek olan Wind Power Turkey konferansı, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin resmi konferansıdır. Düzenlediğimiz projeler kapsamında Güneş enerjisi sektöründen GENSED, GÜNDER ve GÜNEŞE’nin desteklerini almaktayız. Jeotermal Enerji bölümü Türkiye Jeotermal Enerji Derneği tarafından desteklenmektedir. TÜSİAD, Alman Türk Sanayi ve Ticaret Odası ve Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası ile de işbirlikleri yapıyoruz. Kamudan ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bağlı Kuruluşlarından EİE, EÜAŞ, TEİAŞ ve TETAŞ ve TIREC kapsamında yine Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) da projelerimizi resmi olarak desteklemektedirler. Bu kurumların hepsinin tepe yöneticilerinden gerek konuşmacı gerekse de dinleyici olarak yer alacaklarına dair konfirmasyonlar alınmıştır. Bu önde gelen kuruluşlar ile birlikte Türkiye’den tabii ki işbirliği yaptığımız daha pekçok saygın kurum ve kuruluşlar da vardır.
TIREC’de ayrıca katılımcılara özel olarak hazırlanacak tam donanımlı toplantı odalarında heyetlere iş görüşmeleri ve toplantılar yapma fırsatları her yönüyle sağlanacaktır.
Green Power olarak düzenlediğimiz projeler, Türkiye’de düzenlenen ve alışılageldik konferans, fuar konseptinden farklıdır. Düzenlediğimiz interaktif kongrelerde hem konuşmacılar hem de dinleyiciler alanında en önde gelen, sektör liderleridir. Kongrelerimizde hem kamudan hem de özel sektör ve akademi camiasından katılımcıların büyük bir çoğunluğu yönetim kurulu başkanları, yönetim kurulu üyeleri, CEO’lar, genel müdürler, rektörler ve bölüm başkanları seviyesinde olmaktadır. Bu anlamda en doğru kişilerle tanışacağınız benzersiz bir networking platformu sunuyoruz. Sektörden doğru kişilerin orada olması, kalitenin en üst düzeyde tutulması bizim için son derece önemlidir.
TIREC’in uluslararası tanıtımları Londra genel merkezimizdeki profesyonel ekibimiz tarafından, özellikle Avrupa başta olmak üzere, Kuzey Amerika, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika bölgeleri odaklı olarak yürütülmektedir.