Mehmet Murat BEKDİK
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
Küçülen dünyada büyüyen eğitimsiz gençlik
 
10.08.2008 tarihli Business Week Türkiye dergisinde Selçuk PEHLİVANOĞLU’nun yazısını hiçbir yorum katmadan ve noktasına ve virgülüne dokunmadan siz değerli okurlarımın önemle dikkatine sunuyorum.

Dünya Bankası ve TÜİK tarafından yapılan çalışmalarda, özel harcamalar da dikkate alındığında, Türkiye’de GSYİH’dan eğitime ayrılan pay yüzde 10,4 olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye eğitime önemli bir miktarda kaynak ayırmakta, ancak temel sorun, eğitime ayrılan kaynakların yanlış yönlendirilerek etkin ve verimli kullanılamamasıdır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kaynak orta öğretime ve yüksek öğretime geçiş sınavlarına hazırlık kapsamında adeta sektör içinde sektör haline gelmiş olan dershanelere harcanmaktadır. Bu büyüklükte bir harcamanın, bir kısmının bile okullarda eğitimin geliştirilmesi için kullanılması halinde sağlayacağı katkılar göz ardı edilemez.

1960 ile 2000 yılları arasında üretim, maliyet, kalite ve hız üstünlüğü gibi eğitimde ana rekabet etkenleri, 2000’li yıllarda yerini, çalışanların yaratıcılıkları ve bilgileri, yeni bilgilere ulaşabilme ve kullanabilmelerindeki hızları ve öğrenmenin bitmeyen bir süreç olarak algılanması gibi rakipler tarafından anlaşılabilmesi ve taklit edilebilmesi zor ve daha soyut etkenlere bırakmıştır. Dolayısıyla, eğitimin öncelikli işlevi, bilgi toplumunun gerekleri ile baş edebilmek için etkin ve değişime uyum sağlayacak bir şekilde hızlı ve nitelikli işgücü yetiştirmek olmalıdır. Bunun formülü, eğitimin hızı ve niteliğinin, bilgi toplumundaki değişim hızı ve gereklerine göre eşit veya daha büyük olmasından geçer.

Demografik bir fırsat olarak görülen genç nüfusu ile övünen Türkiye’de;

2006 yılı itibarıyla işgücünün yüzde 66’sı, istihdamın yüzde 66,7’si ve işsizlerin yüzde 59,9’u lise altı eğitim seviyesindekiler ve okuma yazma bilmeyenlerden oluşmaktadır.

Ne öğrenim, ne de iş hayatında yer almayan kadınların sayısı 2,2 milyon dolayındadır.

Halen 15 yaş üzerinde okuma yazma bilmeyen 6,1 milyon kişi bulunmaktadır.

İlköğretim çağında yaklaşık 1 milyon 142 bin çocuk eğitim hakkından yoksundur ve okula devam edenler de bilgi çağının gerektirdiği temel becerileri kazanamamaktadır.

2007 itibarıyla Türkiye 55 ülke arasında rekabet gücü sıralamasında 48. sırada yer almıştır.

UNESCO tarafından eğitimin gelişimini ölçmek için hazırlanan “Herkes İçin Eğitim Gelişme Endeksi”nde Türkiye 125 ülke arasında 77. sırada yer almaktadır.

PISA “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” araştırmasında öğrencilerin problem çözebilme başarılarına göre yapılan sıralamada Türkiye, katılan 40 ülke içinde son sıralarda yer almıştır.

İşsizlik yüzde 10 seviyelerinin altına alınamamaktadır.

Bu veriler aslında Türk gençliğinin ve dolayısıyla Türkiye’nin büyük resimde nerede yer aldığını açıkça göstermektedir. 2023 yılına gelindiğinde, nüfusun yüzde 70’i çalışma çağında olacaktır. Küçülen dünyada büyüyen eğitimsiz gençlik, gerekli önlemler hemen alınmazsa bir tehdide dönüşecektir. Eğitim açısından dünya ortalamalarına ulaşamadığımız düşünüldüğünde, eğitimin bireysel yönelimli ve kısa erimli uygulamalara bırakılamayacak ve ideolojik kazanımlar için bir araç olarak kullanılamayacak kadar önemli bir iş olduğunun artık farkına varılmalıdır.

Eğitim konusunda ülkemizdeki ana sorun, kaynak yetersizliği değil, sürekli değişen politikalar ve kuvvetler kavgasıdır. Ancak tüm paydaşların katılımıyla oluşturulacak ulusal bir eğitim programı, Türkiye’yi rekabet gücü yüksek önder bir ülke yapacaktır.

  Who are we?
  Uneducated youth in a world that gets smaller
  A glossary for understanding the new global crisis
  Towards the end of oil
  Did U.S.A. come to the end?
  Our urban future
  Globalization and employment
  TOWARDS CREATING A BETTER WORLD
  Football and Globalization
  TOWARDS NEW BALANCE IN THE WORLD POPULATION
  TOWARDS A NEW WORLD ORDER BEYOND ENVIRONMENTAL SENSITIVENESS
  CRACKING THE FOUNDATIONS OF POVERTY
  WHO WILL BE THE MASTERS OF THE WORLD ECONOMY IN THE NEXT TWENTY YEARS?
  HOW PREPARED ARE WE FOR THE WATER CENTURY?
  SHALL THE BIOFUEL SUPERSEDE THE OIL WITHIN THE NEXT TWENTY YEARS?
  THE WORLD IS FLAT
  TOWARDS A MORE HUMAN GLOBALIZATION
  IN THE NEW WORLD ORDER, POLITICIANS SHOULD HAVE THE COURAGE TO INCLUDE ECOLOGICAL STRUCTURING WITHIN LEGAL AND FINANCIAL FRAMEWORKS
  THE BIGGEST SHAME OF THE HUMANITY: STARVATION AND POVERTY THROUGH 2006
  October 3 = Dialogue Of Cultures and Civilisations
  21ST CENTURY = THE CENTURY OF BIOLOGY
  In The 21st Century, The Fate Of Humanity Will To A Great Degree Be Determined By The Developments In China And India
  THE EU NORMS, OR THE NORMS
OF BEING HUMAN?
  “KNOWING THAT YOU HAVE ENOUGH THINGS MEANS THAT YOU ARE RICH”
Lao Tzu