Mehmet Murat BEKDİK
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
3 Ekim = Kültürlerle Uygarlıklar Diyaloğu
 
NPQ dergisinin 6/2/2004 sayısında İsveç İstanbul Başkonsolosu Dr. Ingmar KARLSSON’un "İslam ve Avrupa" adlı kitabından yapılan alıntıda, Hz. Muhammed’in yeğeni ve damadı, Müslümanlığın dördüncü halifesi Ali Ibn Ebu Talip, "Bilmediğimiz şeylerden nefret ederiz" deyişine yer verilmiştir. Bu söz bugün hala hem Batı, hem de Müslüman dünya için geçerliliğini korumaktadır.
Modern Batı dünyası ve Müslüman dünya bilgisizlik, korku ve küçük görme duygularından ötürü birbirleri hakkında sürekli düşmanca hikayeler yaratmaktadırlar. Modern Batı dünyası, kendini sağduyusu yerinde, Doğu dünyasını da geri olarak gördüğü için Doğu dünyasını müzakerelerde bile aynı haklara sahip taraf olarak kabul etmek istememektedir. Müslümanlar Batı için kaprisli ve tehlikeli insanlar olarak değerlendiriliyor.
Dolayısıyla, Batı dünyasında Müslümanlar ile diyalog kurmak yerine diyalogdan kaçınma gereği yönünde bir yaklaşım ortaya çıkmaktadır. Birçok Müslüman, yanlış bir İslam imajından kaynaklanan, kınama ve önyargılara karşı kendi inanç ve kültürünü sürekli savunmak zorunda kaldığından, karşılıklı düşmanlık duyguları birbirini besleyip güçlendirmektedir. Bu gelişme, iki kültür arasında kurulmaya çalışılan diyalog önünde açık bir tehlike oluşturduğu gibi, Doğu ve Batı kültürleri arasında uçurumun aşılamayacağını düşünenlere de destek vermektedir.

Batı, Doğu’nun düşmanlık senaryolarıyla tuzak teorilerine karşı, kendi senaryolarını geliştirmekten kaçınmalı, bu senaryolara anlayış göstermek yerine doğuş nedenlerini öğrenmeye çalışarak, işbirliği ve somut projelerle bu "teori"lerin birer söylenti olduklarını göstermelidir. Bu durumu yaratabilmenin ilk koşulu, dini yankıları olan ifadelerin gerçekten dini içerikten yoksun olduğunu anlamaktır.
Genellikle bu ifadeler dinle ilgisi olmayan, açıkça laik nitelikli ekonomik, sosyal ve politik istismar amacıyla formüle edilmişlerdir. Dinsel iki yüzlülük ve din adına kendini aldatma, Hıristiyan kültürü dışında Doğu’daki siyasiler arasında da aynı ölçüde rağbet görmektedir. İslam da tıpkı Hıristiyanlık gibi ekonomik, sosyal ve politik amaçlara ulaşmak için araç olarak kullanılmaktadır. Dinden korkmak gereksizdir. Biz asıl din bayrağı altında, din adına politikalarını yürütenlere dikkat etmeliyiz.

Elbette bugün Müslüman dünyada kendisini terör, kadınlara baskı, insan haklarını çiğneme şeklinde gösteren kör bağnazlık, dogmatizm büyük ölçüde vardır. Ancak bu problemlerin gerçek nedenleri İslam dini değildir. Aynı şekilde Batı ülkelerindeki ciddi problemlerin kaynağının da Hıristiyanlık olduğunu söyleyemeyiz. Ama bağnazlık, mantıksızlık, Doğu’da söz konusu olduğu zaman bu kavramlar doğrudan İslam ile birleştiriliyor.
Oysa heryerde bu tür problemler sosyal, ekonomik ve dünyevi nedenlerden kaynaklanmaktadır.Gerçek tehdit ise otoriter yönetimler, yayılmacı politikalar ve terördür. Bu tehditler tarihte bilinen ve yeni olmayan tehditlerdir ve ancak oldukları gibi tanımlandıkları takdirde üstesinden sancısız olarak gelinebilinir. Bu karşılıklı tehdit senaryoları ve önyargılardan kurtulmanın öncelikli yolu, diyalog yollarının araştırılmasıdır. Bu bağlamda, Türkiye’nin 3 Ekim’de Avrupa ile başlattığı müzakere süreci bu diyaloğun mihenk taşı olmalıdır.

  Who are we?
  Uneducated youth in a world that gets smaller
  A glossary for understanding the new global crisis
  Towards the end of oil
  Did U.S.A. come to the end?
  Our urban future
  Globalization and employment
  TOWARDS CREATING A BETTER WORLD
  Football and Globalization
  TOWARDS NEW BALANCE IN THE WORLD POPULATION
  TOWARDS A NEW WORLD ORDER BEYOND ENVIRONMENTAL SENSITIVENESS
  CRACKING THE FOUNDATIONS OF POVERTY
  WHO WILL BE THE MASTERS OF THE WORLD ECONOMY IN THE NEXT TWENTY YEARS?
  HOW PREPARED ARE WE FOR THE WATER CENTURY?
  SHALL THE BIOFUEL SUPERSEDE THE OIL WITHIN THE NEXT TWENTY YEARS?
  THE WORLD IS FLAT
  TOWARDS A MORE HUMAN GLOBALIZATION
  IN THE NEW WORLD ORDER, POLITICIANS SHOULD HAVE THE COURAGE TO INCLUDE ECOLOGICAL STRUCTURING WITHIN LEGAL AND FINANCIAL FRAMEWORKS
  THE BIGGEST SHAME OF THE HUMANITY: STARVATION AND POVERTY THROUGH 2006
  October 3 = Dialogue Of Cultures and Civilisations
  21ST CENTURY = THE CENTURY OF BIOLOGY
  In The 21st Century, The Fate Of Humanity Will To A Great Degree Be Determined By The Developments In China And India
  THE EU NORMS, OR THE NORMS
OF BEING HUMAN?
  “KNOWING THAT YOU HAVE ENOUGH THINGS MEANS THAT YOU ARE RICH”
Lao Tzu