Sinem SONUVAR
TÜGİAD Genel Sekreteri
Değerli Elegans Okurları ve Çok Kıymetli TÜGİAD’lı Üyelerimiz,
 
Dolu dolu bir yaz dönemi… Sonbahar’a hızlı bir giriş… Genç yüreklerde yeni bir şeyler üretebilme heyecanı…
 
26 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısından bugüne kadarki süreç sanırım yukarıdaki üç cümleden daha güzel özetlenemezdi.
Bu sayıda sizlerle hangi konuyu paylaşsam diye düşünürken hiç tereddüt etmeden Derneğimizin bir hafta içinde gerçekleştirdiği ve beni çok heyecanlandıran üç organizasyonundan bahsetmeye karar verdim. Sizlerin de bildiği gibi TÜGİAD Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ve uluslararası genç işadamları Derneği. Bu noktadan hareketle Derneğimizin dokusunu naçizane en iyi şekilde betimlediğini düşündüğüm bir söylemim var… “TÜGİAD Yurtiçinde ve Yurtdışında her yerde” Tarih 26 Eylül 2012… Türkiye’ye resmi temaslarda bulunmak için gelen Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni TÜGİAD’ı Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğunda kabul etti. Yunanistan’ın en genç bakanlarından biri olan Kefalonogianni çok heyecanlı… Ekonomik dar boğazla boğuşan ülkesi için yatırım fırsatları yaratma ve Türk işadamlarını Yunanistan’a çekme çabasında… Çok dinamik ve sonuç odaklı bir yaklaşım içersinde… Bakanın tam karşısında ise TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen, Ankara fiube Başkanı Barış Aydın ve Danışmanlar Kurulu Başkanı Özden Pelister oturuyor... Her üç Başkanım da Yunan Bakanı dikkatlice dinleyip notlarını alıyor… Sonrasında söz TÜGİAD’a geldiğinde yüzümde bir gurur gülümsemesi beliriyor. TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen liderliğindeki TÜGİAD Heyeti sadece gelen taleplere ilişkin yorumlar yapmakla kalmadığı gibi Yunan Bakana ve yanındaki danışmanlarına yeni iş olanaklarına, işbirliği fırsatlarına ve mevcut bürokratik sorunların çözümlerine ilişkin önerileri tek tek sıralamaya başladı. Genç bir Bakan ve Genç bir Başkan… Yunan Bakan “TÜGİAD’ı en kısa zamanda Yunanistan’a bekliyoruz ve her türlü yatırım ve iş olanaklarında sizlerin yanınızda olacağız ve hiçbir bürokratik sorunla karşılaşmayacaksınız” diye sözlerine heyecanlı heyecanlı devam ediyor...
Bu görüşme peki neden beni heyecanlandırdı?
Ege’nin diğer yakasındaki komşunun TÜGİAD’a yaklaşımı… TÜGİAD’ın uluslararası arenadaki marka bilinirliği… TÜGİAD üyelerinin Türkiye sınırları aşan ekonomik gücü… Türk işadamları artık yatırım yapması istenen bir kesim haline gelirken, Türk iş dünyasının bu önemli gayretleri sonucunda Türk pasaportunu taşımanın onuru ve değeri gün geçtikçe daha da artıyor.

Tarih 28 Eylül 2012… TÜGİAD Mardin-Midyat Ziyareti… Yönetim Kurulu üyemiz Nesrin Serin’in ve Danışmanlar Kurulumuzun destekleriyle hazırlanan TÜGİAD Girişimcilik Teşvik Paketini açıklamak için Mardin’in Midyat ilçesini seçtik. Kalabalık bir TÜGİAD Heyeti ile Yönetim Kurulu üyemiz Kemal Yenigün’ün Kasr-ı Nehroz Otelinde yerel ve ulusal basının yoğun katılımıyla TÜGİAD Girişimcilik Teşvik Paketinin lansmanını yaptık. “Fikri olup parası olmayanlar” için önerdiğimiz yasa tasarısı için sonraki hedefimiz Meclis’te ekonomiye dair çalışmaları olan bütün siyasi partileri ziyaret edip desteklerini istemek.

Midyat’taki basın açıklamamız sırasında gazetecilerden bir tanesi Başkan Ali Yücelen’e “Neden Mardin? Bölgenin terörle ilgili sorunları ortada. Buraya gelirken hiç çekinmediniz mi? Buraya yatırım yapmayı düşünür müsünüz?” sorularını nefes almadan arka arkaya sıraladı. Bütün gözler bir anda Ali Yücelen’e çevrildi. Başkan “Türkiye’nin her toprağı bizim için değerli. Burası bizim memleketimiz. Doğusu, Batısı, Kuzeyi ya da Güneyi fark etmeden biz TÜGİAD olarak her şehrimize kıymet verir ve oraya gideriz” dedi. Yerel basını temsilen gelen bütün gazetecilerin yüzü gülmeye başladı. Başkan Yücelen “Bizim üyelerimizin Mardin’de mevcut yatırımları var, buraya yatırım yapmaya da devam edeceğiz” diye sözlerine devam etti. Mardin’de basın açıklamasından sonra Mardin’in işadamları ve STK başkanları ile bir araya geldik. Ortak proje imkânlarını görüştük. Ardından da Kemal Yenigün’ün ve değerli eşinin muhteşem misafirperverliği ile ağırlandık. Medeniyetlerin buluşma noktası olan bu büyülü yöredeki tarihsel ve kültürel dokuları ziyaret ettik. Mardin, Midyat, Hasankeyf üçgeninde mekik dokuyup, Mardin mutfağını doyasıya tadıp, hep beraber Türkçe, Süryanice ve Kürtçe türküleri dinleyip stres attık.

fiimdi bu ziyaretin neden beni heyecanlandırdığı noktasına gelelim… İki gün önce uluslararası görüşme yapan TÜGİAD, şimdi de ülkemizin farklı bir köşesinde yerel gazeteciler ve işadamları ile bir araya gelip iş fırsatları kovalayabiliyor. Bir tarafta Mardinli bir işadamı ile bir tarafta da Yunan Bakan ile iş imkânları konuşmak artık TÜGİAD’ın temel faaliyetleri arasında sayılabilir. “TÜGİAD Yurtiçinde Yurtdışında her yerde…” Tarih 2 Ekim 2012… TÜGİAD Kayıtdışı Ekonominin Etkileri Sempozyumu… Uzun süredir hazırlandığımız organizasyonumuz… Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan gibi çok önemli isimlerin yer aldığı sempozyuma yaklaşık 170 kişi katıldı. Yazılı ve görsel basının yoğun ilgi gösterdiği sempozyumun yapıldığı salonda her köşeye baktığımda çok önemli iş işadamları, bürokratları ve akademisyenleri gördüm.
Sempozyumun başlama saati artık gelmişti. Sempozyumu açmak için sahneye çıktığımda bana bakan gözleri gördüm. O kadar heyecanlanmıştım ki bir an kalbim duracak sandım. Başkanım Ali Yücelen’in, fiube Başkanlarım Barış Aydın ve Baran Çelik’in, yönetim kurulu ve tüm üyelerimizin bana gülümseyerek baktıklarını görmek beni rahatlaşmıştı. Derin bir nefes alarak “Merhabalar” dedim ve hoşgeldiniz konuşmasını yapması için Başkanımız Ali Yücelen’i kürsüye davet ettim. Çok başarılı bir sempozyum gerçekleştirdik. Açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner’in ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın yaptığı sempozyumun kapanışını ise Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur yaptı. Oturumlarımızdaki seçkin konuşmacılarımız, saygıdeğer moderatörlerimiz ve tartışılan konular fazlasıyla ilgi gördü. Üyelerimiz ve konuklarımız, konuşmacılarımıza sorularını yöneltme imkânı da buldular. Sempozyum sonunda üyelerimizin “İyi ki gelmişiz. Çok güzel geçti” demeleri sanırım günün en anlamlı hediyesiydi. Bir kez daha bu sempozyumda bize destek veren ve yalnız bırakmayan üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Yurtiçi ve yurtdışına yönelik faaliyetlerimiz ve organizasyonlarımızla Derneğimizin değerine değer, önemine önem katmak için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.
“Genç”iz dedik… “Genç”lerin sesiyiz diyoruz…
Uzun lafın kısası bu sayıda da sözlerime çok sevdiğim bir Nijerya atasözü ile son vermek istiyorum.
“Başarının %10’u yetenek, %90’ı ise terdir”
Bizler siz değerli üyelerimizin destekleriyle “Genç” yüreklerimizdeki dinamizm ile Derneğimiz için koşmayı hedefimiz belirledik, koşmaya da devam edeceğiz.