Şaban ÇAĞIRAN

Tutanak, devletin vatandaşa güveninin ifadesi
 
Şaban Çağıran, kaza tespit tutanağının, trafik ve sigorta bağlamının yanı sıra, devlet vatandaş ilişkilerinde de önemli bir milat ve tüm diğer sektörler için örnek teşkil edebilecek bir uygulama olduğunu söyledi.
 
Sigorta sektörüne geçtiğimiz ayda gündeme zorunlu trafik sigortalarında kaza tespit tutanağı uygulaması damgasını vururken, Ankara Sigorta Genel Müdür Vekili Şaban Çağıran, kaza tespit tutanağı uygulamasının devletin vatandaşa olan güveninin bir ifadesi olduğunu belirtti. ‹şin özüne inildiğinde, kaza tespit tutanağının devletin vatandaşına, şirketlerin de sigortalısına güvenmesi anlamına geldiğini ifade eden Şaban Çağıran şunları söyledi: “Kaza tespit tutanağı, bir olayda mutlaka resmi görevli bulunmadan da işlem yapılabileceğini gösteren, devletin vatandaşa güvenini yansıtan bir uygulama. Tutanak uygulaması ülkemiz için önemli bir adımdır. Bu uygulamanın vatandaşın beyanının esas tutulduğu bir anlayışın başlangıcı olduğunu düşünüyorum. Yani trafik ve sigorta bağlamının dışında, devlet vatandaş ilişkilerinde önemli bir milattır ve tüm diğer sektörler için örnek teşkil edebilir. Bu anlayışın başarılı gitmesi ilerisi için umut veriyor.”

Zorunlu trafik sigortası şartı
Sürücülerin kaza tespit tutanağı uygulamasına çok çabuk uyum sağladıklarını belirten Çağıran, uygulamanın şu anda sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söyledi. Ancak vatandaşların hangi durumlarda polis çağırılarak tutanak düzenlenmesinin zorunlu olduğunu iyi bilmeleri gerektiğini sözlerine ekleyen Çağıran, araçlardan birinde trafik poliçesi yoksa, ehliyetsiz ya da yetersiz ehliyetle araç kullanılıyorsa, alkol ve akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araç kamuya aitse, kaza ölüm veya yaralanmayla sonuçlandıysa görevli polis memuru çağırılması gerektiğinin altını çizdi. Bunların dışındaki durumlarda tarafların tutanak formunu doldurup imzaları atarak, karşı tarafın trafik sigortasını düzenleyen şirkete başvurmaları gerektiğini vurgulayan Çağıran, “Bunu çok iyi öğrenip buna göre davranmak gerekiyor. Kazaya karışan her sürücünün imzasının alınması gerekiyor, imza alınmazsa tutanak geçersiz hale geliyor” diye konuştu.
Kaza tespit tutanağı uygulamasından önce trafik kazalarında çok küçük hasar durumunda bile, trafik ne kadar yoğun olursa olsun kolluk kuvvetlerinin beklendiğini ve kilometrelerce kuyruk oluştuğunu hatırlatan Çağıran, saatlerce beklemenin, vatandaşın işlerinin gecikmesinin yanı sıra milli gelirde de kayba neden olduğunu söyledi. Şaban Çağıran, Hasar, Denetim ve Lojistik Müdürlüğü yöneticilerinin tüm bölge müdürlüklerinde Ankara Sigorta acentelerine kaza tespit tutanağı konusunda eğitimler verdiğini sözlerine ekledi.

Prim teminat dengesi kurulmalı
Zorunlu trafik sigortasında 1 Temmuz 2008’de başlayacak serbest tarife uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak devam eden Çağıran, “Trafik sigortasında teminatla prim tutarı arasında açık bir orantısızlık var. Aldığımız prim, teminat tutarına göre oldukça yetersiz. Sigorta şirketlerinin bu şekilde kâr etmesi çok güç. Ya teminat tutarını düşürmek ya da prim tutarını yükseltmek gerekiyor. Teminat tutarını devlet belirlediğine göre kâr etmek için primi yukarı çekmekten başka yol kalmıyor. Ancak piyasadaki rekabetten dolayı, ilk başta payı artırmak için bazı şirketler fiyatlarını biraz düşürebilirler. Bunun sektöre ve kendilerine bir katkısı olmadığını gördükten sonra da fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Sigorta şirketlerinin bu branştan zarar etmesi söz konusu olmamalı” diye konuştu.

Rehber tarife
Sigorta şirketlerinin trafik sigortasındaki zarardan ötürü prim tutarında, hemen değil ama zaman içerisinde sıkıntı yaşandığı görüldükçe fiyat üzerinde ortaklaşa bir karara varılabileceğini beklediğini belirten Çağıran, “Zaten bu husus dikkate alınarak, 6.2.08/26779 tarih ve sayılı yönetmelikte Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin rehber tarife hazırlayabileceği öngörülmüştür” dedi.

Kriz sektörü etkileyebilir
Sektörün bu sene yüzde 15-20 aralığında büyüyeceğini tahmin eden Çağıran, global piyasalarda yaşanan krizlerin bu tahmini bir ölçüde aşağıya çekebileceğini belirterek, “Uluslararası bir krizin Türkiye’ye yansımalarına karşı tedbir almaya çalışıyoruz. ABD’de yaşanan dalgalanmanın dünya ekonomilerine yansımasından, cari açıktan dolayı diğer ülkelerden daha fazla etkilenebiliriz. Bu yüzden kişi ve şirketlerin daha temkinli olmaları gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Yüzde 35 üretim artışı
Şaban Çağıran, Ankara Sigorta’nın üç aylık prim üretim rakamlarının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35 artış gösterdiğini de söyledi ve “Acenteye çok yakınız ve onlarla çok yoğun ilişkiler içindeyiz, bu yüzden üretim rakamlarımız da iyi gidiyor. Bu da Ankara Sigorta’nın doğru yolda olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de sigortalanma oranındaki düşüklüğe de değinen Çağıran, “Zorunlu bir sigorta türü olan trafik sigortasında bile yüzde 24 oranında sigortasız araç var. Bu oran bazı illerde yüzde 50’lere kadar çıkıyor. Sürekli elimizin altındaki pastayla ilgileniyoruz ama hâlâ sigortasız araçlar var. Şirketlerin birbirlerinin müşterilerine değil, sigortalanmamış alanlara yönelmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.