|
|
SİYASİ VİZYON
KEMAL KÖPRÜLÜ
ARI HAREKETİ Koordinasyon Kurulu Üyesi
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ
15 Temmuz 2004 tarihinde yapılan ARI Hareketi Koordinasyon Kurulu toplantısında kesinleştiği üzere 10 yıldır sürdürdüğüm ARI Hareketi Genel Koordinatörlüğü'nü 1 Ağustos 2004 tarihi itibariyle devretmiş durumdayım. Buna karşın koordinasyon kurulu üyesi olarak kurumdaki çalışmalarım devam edecektir. Genel koordinatörlük görevini devredeceğimi Ocak 2004 ARI Hareketi Genel Kurulu'nda ilk defa seslendirmiş; değerli gönüllülerimize ve çalışma arkadaşlarıma yedi ay önceden haber vererek kurumun yakın geleceğini tartışmasına olanak sağlamayı amaçlamıştım. Bu kararı almamdaki en önemli etken ARI Hareketi'nin kurumsallaşmasına katkıda bulunmaktır. Ülkemizde ne yazık ki bir çok kurum liderleri ile özdeşleşmektedir.
Çoğu zaman liderin ismi kurumun ismini gölgelemektedir. ARI Hareketi kurulduğu günden itibaren Türkiye'de farklılık yaratan bir kurum olma iddiasını sürekli olarak seslendirmektedir. Bu, ARI Hareketi'nin hiçbir zaman bir lider kurumu olmamasının en büyük nedenidir. ARI Hareketi ve bir bütün olarak kurum isimlerden bağımsız olarak daima hep en ön planda tutulmuştur.
Temel amacını katılımcı demokrasiyi yerleştirmek ve geleceğin genç toplum liderlerini yetiştirmek şeklinde ortaya koyan bir kurum olarak ARI Hareketi her alanda ve her süreçte liderler yaratmayı başardı. Ortak aklı ve takım çalışmasını ön planda tutan; pek çok kişinin yetki ve sorumluluk taşıdığı yönetişim anlayışımız sayesinde ARI Hareketi on yıl gibi kısa bir sürede büyük bir aşama kaydederek kurumsallaştı.
On yıl, kurum kimliğinin ve kültürünün olgunlaşması için aslında kısa bir süre. Buna karşın ARI Hareketi'nin bir lider kurumu yapısını taşımaması; yetki ve sorumlukların paylaşıldığı bir anlayışa sahip olması, bu kadar kısa bir sürede kurumsallaşmasının en büyük nedenidir. Bugün 10 yıldır sürdürdüğüm Genel Koordinatörlük görevimi devretmem yeni arkadaşlarımızın önünü açmak; yeni bir dinamizmle aynı şevk ve heyecanın isimlere değil kuruma ait olduğunu göstermek açısından büyük bir fırsat olacak. Görevi devretmemin ardından kurumun misyonunu gerçekleştirmek amacıyla yapacağı çalışmaların aynı hız, şevk ve kararlılıkla; ARI Hareketi'nin kurumsal değerleri olan devamlılık, yenileşme, sürekli gelişme kavramları doğrultusunda devam edeceğini biliyor olmak büyük bir gurur ve mutluluk veriyor. Geçtiğimiz günlerde ARI Hareketi'nin onuncu kuruluş yıldönümünü kutladık. On yıl önce ARI Hareketi'ni kurduğumuzda her şeye sıfırdan başlıyorduk. Katılımcı demokrasi, yerel kalkınma modellerimizi henüz oluşturmamıştık.
Geleceğin toplum liderlerini yetişmek için henüz erkendi. Aynı kurum kültürünü paylaşan çok sayıda gönüllümüz yoktu. Bugünkü gibi çalışan bir ofisimiz yoktu. Hepsiyle gurur duyduğumuz genç liderlerimiz ve bu çalışmalarımızı gerçekleştirmek için gerekli olan maddi kaynaklarımız yoktu. ARI Ônın ilkeleri, değerleri ve kurum kültürü çalışma, bağlılık, gönüllülük ve katılım ile birleşince bugün ARI Hareketi çeşitli toplum kesimlerinden bir çok insanın değerini kavradığı, büyük önem verdiği ve büyük beklenti içinde olduğu bir kurum haline geldi.
On yılda çok büyük ve önemli işler yaptık. Ülkede yoğun bir yozlaşmanın yaşandığı, değerlerin erozyona uğradığı, kurumların aşağıya gittiği bir dönemde biz ortaya tertemiz, pırıl pırıl bir kurum çıkarttık. Bunu eski-yeni tüm üyelerimizin, profesyonel kadromuzun, sempatizanlarımızın ve toplumun değişlik kesimlerinden bize destek veren kurum ve bireylerin katkısıyla hep beraber gerçekleştirdik.
ARI Hareketi on yıllık tarihi boyunca bir değerler topluluğu haline gelmeyi; kurum olarak kendini sürekli yenileyen ve özeleştiri yapan bir yapı oluşturmayı başardı. Bu durum kurumun gün geçtikçe olgunlaşmasını sağladı. Bugün ARI Hareketi olarak kamuoyu önünde Türkiye'de katılımcı demokrasiyi yerleştirmek ve geleceğin toplum liderlerini yetiştirmek misyonuyla; insan hak ve sorumlulukları, etik, saydamlık, hesap verme sorumluluğu ve hukuk devleti değerleriyle özdeşleştik.
Genel Koordinatör Vekili'miz Haluk ÖNEN "ARI Hareketi Koordinasyon Kurulu''nca yeni Genel Koordinatörü olarak seçildi. Haluk ÖNEN, ARI Hareketi'ne yıllarca gönüllü olarak hizmet vermiş; Anadolu'daki etkinliklerimizin çok büyük bölümüne katılmış; örgütlenme, etik, yerel kalkınma ve katılımcı demokrasi çalışmalarımızda aktif görev almış; Genç ARI Üyeleri dahil, Hareket'in gönüllüleri ile çok iyi ilişkiler kurmuş, toplumsal duyarlılığı yüksek, kurum kültürü bakımından örnek bir arkadaşımızdır. Yeni Genel Koordina-törümüz Haluk ÖNEN'in bu görevinde de takım çalışması anlayışı içinde fedakarca çalışmaları ile son derece başarılı olacağına inanıyorum.
Benim genel koordinatörlük görevini devretmem kurumdan bir ayrılma değil; uzun soluklu bir mücadeleye başlamış; birbiriyle uyum içinde, aynı amaç doğrultusunda bir kurum kültürü oluşturabilmiş bir ekipte sadece bir görev değişikliğidir. Genel koordinatörlük görevini bir başka arkadaşıma devretsem de ekibin, daha da önemlisi ARI Hareketi'nin misyonunun bir parçası olarak kalmaya; ona eskiden olduğu gibi her zaman ve her şekilde destek vermeye devam edeceğim. Bu amaçla Şubat 2005 tarihinde yapılacak olağan koordinasyon seçimlerine kadar koordinasyon kurulu üyeliğine devam ediyorum. Gelecekte de ARI Hareketi bünyesinde bir gönüllü olarak hangi görevi üstlenirsem üstleneyim, her zaman ARI Hareketi'nin misyonu doğrultusunda çalışmaktan onur duyacağım.
|
|