BORA YILMAZKURT
Kordon Kanı Yaşam Bankası İcra Kurulu Üyesi
Cord Life Bank Member of Executive Board


KORDON KANI YAŞAM BANKASI


2002 senesinde başlayan yatırım sürecinin 2003’te devreye girmesi ile Türkiye adına dünyada gurur duyulabilecek bir merkez olan YAŞAM BANKASI faaliyete geçmiştir. Aynı zamanda AR-GE faaliyetlerinde kök hücre ve genetik üzerine çalışmalar yapılan merkezde Yaşam Bankası patentli üretim yapmak üzere çalışmalar devam etmekte.

Kök Hücre Nedir?

Kök hücreler, vücudumuzda bulunan ve her türlü organ hücresine dönüşebilen ana hücrelerdir. Bu hücreler nerede bir zedelenme ve hasar varsa oraya giderek hasarı onarırlar . Vücudumuzda en fazla olduğu dönem anne karnındaki bebeklik çağıdır. Yaş ilerledikçe bu kök hücrelerin sayıları ve diğer hücrelere dönüşebilme yeteneği azalır. Bu hücreler tüm vücutta ve kan dolaşımında bulunmasına rağmen üç yerde daha fazladır.
• Bebeklerin göbek kordonunda
• Kemik iliğinde
• Damarlarda dolaşan kanımızda

Göbek Kordonu Nedir Ne İşe Yarar?

Bebek, anne karnındaki yaşamında, göbek kordonu ile anne kanından beslenir. Bu beslenme plasenta (bebeğin-eşi) aracılığı ile olur.

Plasenta, doğumdan hemen sonra bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan hemen sonra işlevi bittiği için çöpe atılır. Kordon kanı bebeğin doğumundan sonra bebek-eşinin içinde kalan kandır. Bu kan kök hücre açısından son derece zengindir. Kordon kanındaki kök hücrelerin diğer hücrelere dönüşebilme yetenekleri daha fazladır.

Aynı zamanda yeni doğan bebek henüz dış ortamla temas etmediği için radyasyon, kimyasallar ve enfeksiyon gibi dış etkenlere maruz kalmamıştır. Bu durum kök hücrelerin daha sağlıklı kalmalarına neden olur. Ayrıca yetişkinlerin kemik iliğinden kök hücre elde etme işlemi cerrahi bir işlem gerektirdiğinden son derece zahmetli ve zordur.

Oysa kordon kanı alınması ve saklanması işlemi; bebek ve anne açısından hiçbir risk taşımaması, kemik iliği nakline göre daha kolay ve ucuz olması nedeni ile tercih edilmektedir. Bu nedenle pek çok ebeveyn, doğum sırasında bebeğin kordon kanını saklatmak istemektedir.

Kordon Kanı Neden Saklanmalıdır?

Kordon kanının saklanmasının pek çok amacı vardır. Bunlardan birincisi kordon kanı saklanan bebeğin ileride kök hücre nakli gerekecek bir hastalığa yakalanması durumunda uygun verici aramaya gerek kalmadan kendine ait kök hücrelerle tedavi edilebilmesidir.

Aynı zamanda aile bireyleri arasında doku gurubu uyma olasılığı yüksek olduğundan, kardeşlerde ve yakın akrabalarda kök hücre nakline ihtiyaç duyulduğunda bu saklanan kök hücrelerden yararlanılabilir.

Tedavisinde Kök Hücresi Kullanılan Hastalıklar
- Lösemi (kan kanseri) türleri
Akut ve kronik lösemiler
- Lenf bezi kanserleri
Hodgin lenfomalar
Non-hodgin lenfomalar
Burkitt lenfoma
- Kemik iliği hastalıkları
Aplastik anemiler
Fankoni anemisi
Myelofibrozis
- Bağışıklık yetersizlikleri
- Doğuştan gelen metabolik düzensizlikler
- Kalıtsal kan hastalıkları
Akdeniz anemisi
Orak hücre anemisi
- Hücre yenilenmesi (anti-aging)

Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kök hücre tedavisinin kullanım alanları da genişlemeye başladı. Her gün yeni bir hastalığın tedavi edilmeye başladığı bugünlerde kordon kanının saklanması ayrı bir önem kazandı.

Araştırma Safhasında Olan Diğer Hastalıklar:
• Kalp enfaktüsü
• Parkinson, Alzheimer, damar tıkanıklığına bağlı felçler, sinir yaralanmasına bağlı felçler, Multiple Skleroz
• Otizm
• Siroz
• Romatit artrit
• Göz hastalıkları ( Glokom ) 
• Aids
• Kalıtsal kas hastalıkları

Kordon Kanı Nasıl Saklanır?

Doğum anında alınan kordon kanı en geç 24 –36 saat içinde laboratuvara ulaştıktan sonra bazı tahlil ve testlerden geçirilir, daha sonra bir takım işlemlerden geçirilerek dondurulur. Sıvı azot tanklarında –197’de istenildiği sürece saklanır

Kök Hücreler Birden Fazla Kullanılabilir mi?

Kök hücrelerin tedavide kullanım alanları genişledikçe, bu hücrelerin kültür ortamında çoğaltma çalışmaları da hız kazanmaya başladı. Şu anda dünya da pek çok merkezde kök hücreler çoğaltılabiliyor. Merkezi Ankara’da bulunan Yaşam Bankası bünyesinde de bu çalışmalar devam etmektedir. Bu sayede kök hücreleri mükerrer defa kullanılarak farklı hastalıkları tedavi etmek mümkün olacaktır.

Bilgi Almak İçin:
KORDON KANI YAŞAM BANKASI
http://www.kordonkanibankasi.com
TEL  : +90 312 446 42 44 (pbx)
FAX : +90 312 448 26 29


CORD LIFE BANK SET UP IN ANKARA!


Stem cells are essential cells that exist in our body and that can convert into all kinds of body organs. Whenever there is an injury or damage within the body, these cells can repair that damage.

Although they are present in the entire body and blood circulation, stem cells are presently found more in the following: Umbilical cord of babies, bone marrow and the blood circulating in our vessels. Today, many parents opt to preserve the umbilical blood of their newborns. There are many reasons to this: This blood includes stem cells which may be necessary in the future in case the baby has a disease which requires stem cell transplant. Yet, this holds true for siblings and close relatives who can benefit from these cells in case the need arises. Diseases where stem cells are used for treatment are as follows: Leukemia, lymphoma, bone marrow diseases, immunity failures, congenital metabolic disorders, hereditary blood disorders and anti-aging. There are also a series of other diseases which are currently under research with the aim of treatment with stem cells.

These include heart infarct, Parkinson’s disease, Alzheimer, paralyses, multiple sclerosis, autism, cirrhosis, arthritis, eye diseases, AIDS, hereditary muscle diseases, etc. There is also work in progress that aims to have stem cells be used more than once.



# # # # # # # #