AYKUT EKEN
Karayipler ve Latin Amerika Ticaret Derneği Başkanı
President of the Caribbean and Latin American Trade Association



Uluslararası Ticarete Yeni Boyut!


TÜSİAD üyesi, Jamaika İstanbul Fahri Başkonsolosu ve sanayici olan Sayın Aykut EKEN ile Karayipler ve Latin Amerika Ticaret Derneği'ni konuştuk.

Derneği kurmaktaki amaçlarınızı öğrenebilir miyiz?

Karayipler ve Latin Amerika ülkelerinde irili ufaklı 33 ülke bulunmaktadır. Taktir edersiniz ki devletimizin bu ülkelerin hepsinde Ticaret Ataşelikleri açması mümkün değildir kaldı ki bu bölgelerde sadece Arjantin, Şili, Meksika, Küba, Venezüella ve Brezilya'da Büyükelçiliklerimiz, diğer ülkelerin bir kısmında ise Fahri Konsolosluklarımız bulunmaktadır. Ayrıca ülkeler arasındaki ticaretin önce sosyal ve kültürel olarak birbirlerini tanımalarından geçtiğini önemseyerek, mevcut kaynaklarını, varolan kapasitelerini dinamiklerini ya da ihtiyaçlarını göz önüne alarak ülkeler arasındaki kültür alışverişini arttırmak, turizmi desteklemek ve ticari yatırımcılara ihtiyaçları doğrultusunda bilgi ve iletişim bulmak amacıyla bu Derneği kurmaya karar verdik. Kısacası gayemiz, o bölgeyle bulunduğumuz bölge arasında kalıcı bir köprü olmak.

Derneğinize Hükümetin yaklaşımı ve yardımları nelerdir?

Hükümet bu girişime çok olumlu baktı, hatta Dışişleri Bakanlığı Amerika Dairesi Anlaşmalar Genel Müdürlüğü'nün, o bölgede bulunan Türk Büyükelçiliklerin, Ankara'da bulunan bölgenin yabancı Büyükelçiliklerinin büyük desteklerini gördük. Ardından Dış Ticaret Müsteşarlığımız da girişimlerimize olumlu baktı ve kendilerinden ellerinden gelen her türlü yardımı yapacaklarına dair söz aldık.

Yaptığınız ve yapmayı planladıklarınızı kısaca anlatır mısınız?

Mecidiyeköy'deki Dernek Merkezimizi bir kütüphane haline getirdik, ilgili ülkelerle alakalı sosyal, kültürel ve ticari tüm kitap, broşür, dokümanları topladığımız gibi bu bilgileri de bilgisayarımıza yükledik. Derneğin varlığını ve faaliyetlerimizi ilgili ülkelerin Dış Temsilciliklerine, buradaki Büyükelçilerine ve var ise Ticaret Ataşeliklerine bildirdik. Çok olumlu sinyaller aldık. Adı geçen ülkelerle ticaret yapan Türkiye'deki tüm şirketlere birer mektup yazarak, Derneğimize üye oldukları taktirde tüm bu bilgi ve birikimimizden ticari, sosyal, kültürel ve hukuksal olarak yararlanabileceklerini belirttik. Bu ülkelerin Büyükelçileri ve Fahri Konsolosları ile aylık fikir alış veriş toplantılarımız halen sürmektedir.

Bu Dernek bir yerde hem Türk işadamlarının bu ülkelerle iş yapmasına yardımcı oluyor hem de Türkiye'mizi bu ülkelerde turizm açısından da tanıtıyor diyebilir miyiz?

Çok önemli bir konuya temas ettiniz. Örneğin ben başta olmak üzere Derneğimizin Yönetim Kurulu Üyelerinin birçoğu senede bir çok defa Jamaika, St. Kitts ve Nevis, Brezilya, Küba, Meksika, Bahamalar, Arjantin ve diğer ülkeleri ziyaret etmekteyiz. Oralarda hem Türkiye'yi tanıtıyoruz hem de Ticareti ve ülkeler arası turizmi geliştirmeye çalışıyoruz.

Kurucu Yönetim Kurulunuzu tanıtır mısınız?

İki senelik seçilen Yönetim Kurulumuzu dernek bilgisi olan, bu ülkeleri iyi tanıyan ve temsil eden Fahri Konsoloslardan oluşturduk. Herkes bilgisini ve zamanını katarak çok güzel şeylere imza atacağımıza inanıyoruz. Ayrıca çalışma grupları kurarak yeni arkadaşları da aramıza alarak çalışmalarımızı daha da genişletip, kuvvetlendiriyoruz.

Yönetim Kurulu Aykut EKEN (Başkan), BETA DIŞ TİCARET Yönetim Kurulu Başkanı Jamaika İstanbul Fahri Başkonsolosu, Suphi SERAN (Başkan Yardımcısı), MED SANTE Yönetim Kurulu Başkanı, Kerim CEM (Baş kan Yardımcısı), GRUP METAL DIŞ TİCARET Yönetim Kurulu Başkanı, Varol Ziya DERELİ (Genel Sekreter), PARAGON TURİZM Yöne tim Kurulu Başkanı, Meksi ka İstanbul Fahri Konsolo su Hasan Kemal YARDIM CI (Sayman), YARDIMCI DENİZCİLİK Yönetim Kurulu Başkanı, Bahamalar İstanbul Fahri Konsolosu, Silvyo BENBASSAT (Toplantı Yönetmeni), LEVANTE TUR Yönetim Kurulu Başkanı, Brezilya İstanbul Fahri Konsolosu, Gönül EKEN (Üye), ORRIS&ORRIS Yönetim Kurulu Baş-kanı St.Kitts and Nevis Fahri Konsolosu, A. Sacit ORAY (Üye), BETA DIŞ TİCARET İhracat Müdürü, Fatih AYDIN (Üye), KONTUAR TURİZM Genel Müdürü

Karayipler ve Latin Amerika ticaret derneğinin sorumlu olduğu ülkeler hangileridir?

-Antigua&Barbuda-Bahamas-Barbados-Cuba-Dominica-Dominican Republic-Grenada-Haiti-Jamaica-St.Kitts and Nevis-St. Lucia-St. Vincent and Grenadines-Trinidad&Tobago

ORTA AMERİKA: Belize-Costa Rica-El Salvador-Guatemala-Honduras-Nicaragua-Panama

GÜNEY AMERİKA: Argentina-Bolivia-Brazil-Chile-Colombia-Ecuador-Guyana-Paraguay-Peru-Suriname-Uruguay-Venezuela

KUZEY AMERİKA: Mexico

Elegans okurlarına son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Evvela başta bize bu imkanı verdiğiniz için size Yönetim Kurulumuz adına çok teşekkür ederim. Daha sonra ise yeni pazarlar arayan, işlerini geliştirmek isteyen her Türk girişimcisinin derneğimize üye olmasını ve ülkeler arasında bir köprü oluşturan derneğimizin sunduğu hizmetlerden faydalanmalarını tavsiye ederim.

Daha detaylı bilgi için:

Sn. Deniz BALTACI veya Sn. Eda MERCAN
Altan Erbulak Sok. No.6/5 K.3 80300
Mecidiyeköy/ İstanbul
Tel: (+90212) 272 24 32 / 272 36 32 / 274 02 28
Fax: 274 06 55
E-mail: turklad@superonline.com


A NEW DIMENSION IN INTERNATIONAL TRADE!


What was your aim in founding this Association?

There are 33 countries in the Caribbean and Latin America. It is not possible to open trade representations in each of those countries. In this respect, we attach importance to mutual recognition of those countries socially and culturally as a precondition for trade and take the existing capacities, dynamics, or needs of the current resources into consideration. Our aim is to boost cultural exchange among countries, to endorse tourism, and to provide the commercial investor with the necessary information and communication channels.

What is the attitude of the government towards your Association?

We have received much support from the government, as well as from other bodies like the Foreign Ministry, Turkish Embassies, and the Undersecretariat of Foreign Trade.

Can you briefly explain your previous activities and future plans?

We transformed our center in Mecidiyekoy into a library. In the meantime we advised Foreign Embassies of the presence and activities of our Association and was met with a warm welcome. We wrote letters to all those companies who conduct trade with the countries in question and stated that they can make full use of our accumulation of knowledge if they become members of our Association. We still hold monthly meetings with Ambassadors and Honorary Consulates of these countries.

Can we say that this Association also helps the promotion of our Country in terms of tourism?

We pay continuous visits to countries in the region. We are trying to develop both tourism and trade among these countries by promoting Turkey there.

Do you have a final message to Elegans readers?

I advise each and every Turkish entrepreneur, who seeks new markets and is willing to branch out, to become a member of our Association and benefit from our services.





# # # # # # # #