|
|
TURGAY KIRAN
Türk Fransız Ticaret Derneği Başkanı
The President of the Turkish-French Trade Association
(Young Investors and Businessmen Association)
FRANSA, TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMCILAR ARASINDA BUGÜN 4'ÜNCÜ SIRADADIR
1885 yılında İstanbul'da kurulan Türk-Fransız Ticaret Derneği dernek statüsünde olup, Türkiye'deki başlıca Türk ve Fransız sanayicileri ve iş adamlarını bünyesinde toplamaktadır.
Türk Fransız Ticaret Derneği nasıl ve ne amaçla kuruldu?
Türk-Fransız Ticaret Derneği, yabancı ülkelerdeki Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (UCCIFE) temsilcisi ve Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları Asamblesinin de (ACFCI) ayrıcalıklı bir uzantısıdır. Aynı zamanda, dünyada 1.800.000 şirkete hizmet veren, 182'si Fransa'da, 82'si Fransa dışında faaliyet gösteren Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları iletişim ağının da bir parçasıdır.
Yabancı ülkelerdeki Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları yabancı dış pazarlara ulaşabilmek için teknik destek ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ticaret ve Sanayi Odaları ise gerçekleştirdikleri kulüp, lobi grubu ve kuruluşlara hizmet görevi ile 3 boyutlu bir rol oynamaktadırlar.
Ülke içinde kendine sağlam bir yer edinen Türk-Fransız Ticaret Derneği, merkezi İstanbul'da olup, ülkenin ikinci ekonomik başşehri olan Izmir'deki delegasyonu ile önemli bir ağ kurmuştur. Bugün yaklaşık 150 Fransız ve 250 Türk firma ile toplam 400'ün üzerinde üyesi mevcuttur.
Yönetim Kurulu üyeleri Türk-Fransız iş dünyasının temsilcileridir. 10'u Türk, 10'u Fransız olmak üzere toplam 20 işadamından oluşmaktadır.
Türk Fransız Ticaret Derneğinin faaliyetleri nelerdir?
1987 yılında 10'dan az olan şirket sayısının 200'ün üstüne çıkmasıyla, Fransa, Türkiye'deki yabancı yatırımcılar arasında bugün 4'üncü sıradadır. Türk-Fransız Ticaret Derneği, çok hızlı gelişmelerin olduğu bu ortamda, ikili ilişkilerde daha etkin rol almalarını sağlamak amacıyla iki ülke kuruluşlarına destek olmayı kendine amaç edinmiştir. Bu destek görevi, Fransa pazarında gelişmeler sağlamak isteyen Türk kuruluşlarına, Türkiye ile ticari ilişkiler içine girmek isteyen veya Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Fransız firmalarına ve Türkiye'de yerleşik 235 Fransız firmasına yöneliktir.
Bu görev, 3 ana faaliyeti içermektedir: Kulüp, Danışmanlık ve Lojistik.
Kulüp Faaliyetleri
Şirketlere yardım misyonu çerçevesinde, Türk-Fransız Ticaret Derneği'nin görevi, üyelerini bilgilendirmek ve ilişkilerinin canlandırılmasını sağlamaktır. Buna göre:
-İş tekliflerinin bir merkezde toplanıp duyurulmasını sağlamakta,
-Ayda bir kez tanışma kokteylleri organize etmekte,
-Ayda bir kez uzman bir konuşmacı ile ekonomik ve güncel konulardaki konferans ve tartışmayı yemekli bir ortamda organize etmekte,
-Aylık bilgilendirme mektubu göndermekte,
-400 üyesini içeren bir üye kataloğu yayınlamakta,
-Ve her sene, tüm üyelerini ve Türk-Fransız iş dünyasından dostlarını yıllık gala gecesinde bir araya getirmektir. Bu gala organizasyonları ile, Türk izleyicilere, tanınmış Fransız sanatçılarını keşfetme imkanı vermektedir: Danny BRILLANT, Enrico MACIAS, Rika ZARAIE, Patricia KAAS, Gilbert BECAUD gibi...
Danışmanlık Hizmetleri
Ülkedeki önemli ekonomik kişiler ile mevcut özel ilişkileri ve Pazar hakkında bilgileri sayesinde Türk-Fransız Ticaret Derneği, faaliyetlerini özellikle küçük ve orta ölçekli firmalara danışmanlık hizmetleri üzerinde yoğunlaştırmıştır.
Türk-Fransız Ticaret Derneği, bu firmaların ticari ve endüstriyel gelişim misyonlarına katkıda bulunma amacıyla, onlara aşağıdaki konularda yardımcı olmaya çalışmaktadır:
-Daha iyi satmalarını sağlamak (araştırma, ticari strateji belirlenmesi ve uygulanması)
-Daha iyi satın almalarını sağlamak (şartnamelerinin tanımlanması, dağıtıcı ve üreticilerin belirlenmesi ve üretim takibi)
-Daha iyi yerleşmelerini ve gelişmelerini sağlamak (potansiyel ticari ortakların belirlenmesi ve değerlendirilmesi, anlaşma sürecine katılım, fizibilite araştırmaları, finansman planı)
Lojistik Destek Faaliyetleri
Türk-Fransız Ticaret Derneği, firmalara lojistik destek sunar. Bunun için:
-Sekreterlik,
-Tercümanlık,
-Tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi,
-Ayrıca Türkiye içindeki seyahat imkanlarını da hazırlayarak, %40'a varan indirimler ile 5 yıldızlı ve diğer otellerde rezervasyon imkanları,
-İndirimli fiyatlarla araba kiralama (şoförlü, şoförsüz),
-Üyelerimize vize işlemlerinde kolaylık sağlanması (vize bölümünün istediği evrakların verilmesi gerekmektedir),
-Fransız üyelerin Türkiye'deki çalışma vizelerinin ve ikamet tezkerelerinin alınması.
FRENCH RANKS FOURTH AMONG FOREIGN INVESTORS
How and in what purpose was the Turkish-French Trade Association established?
The Turkish-French Trade Association, which was established in 1885 in Istanbul, brings together prominent Turkish and French industrialists and businessmen under its auspices. It is a distinguished representative of the Union of French Chambers of Commerce and Industry and is a branch of the Assembly of French Chambers of Commerce and Industry. It is also a part of the communication network of French Chambers of Commerce and Industry, 182 of which operate in France and 82 of which operate outside France. Currently, the Association has more than 400 members: 150 French and 250 Turkish. The Executive Board consists of 10 Turkish and 10 French members.
What are the activities of the Turkish-French Trade Association?
In today's rapidly-changing environment, the Association's objective is to support Turkish companies which are willing to penetrate into the French market; French firms, which are willing to develop commercial relations or to invest in Turkey; and 235 French firms which are located in Turkey in order to enable them to take a more active role in the bilateral relations. This mission includes 3 major activities: Club, Consultancy and Logistics.
|
|