KEMAL KÖPRÜLÜ
ARI HAREKETİ Genel Koordinatörü
ARI MOVEMENT General Coordinator


SİYASİ VİZYON


YENİ TOPLUMSAL ANLAYIŞIN TEMSİLCİLERİ TOPLUM LİDERLERİ OLACAKTIR


Bireysel sınırların dışına taşan düşünce, fikir, üretim ve eylem bazındaki her şey toplumsal alana adım atmış demektir. Bir toplumun her alanda gelişmesi ve özellikle de katılımcı demokrasiye ulaşması için ferdi alanın toplumsal alanla bütünleşmesi şartı vardır.
Yakın zamana kadar dünyada birey odaklı bir anlayış hakimdi; fakat bu birey odaklılık her ne kadar bireyin değeri, hakları ve etkinliği yönünde önemli kazanımlar sağlasa da sadece birey odaklı düşünce ve bireyin kurtuluşu yönündeki arayışlar bireyciliğin yan etkileri olarak toplumsal yaşamı olumsuz olarak etkilemiştir.
Özellikle de politik-ekonomik-sosyal gelgitlerin yoğun olduğu ülkemizde bu bireycilik örgütlü bir toplum yaratılmasını engellemiştir. Örgütlü olmayan bir toplumun katılımcı olması olanaklı değildir ve katılımcı demokrasi alanında yol alınamamıştır.
Son yıllarda ise küresel etkileşimlerle tüm toplumlarda - ve Türkiye'de - dünyayı izleme, kendisi ile karşılaştırma ve sorunlara sebep ve çözüm arama eğilimi artmaktadır. Toplum beklentilerini daha şiddetle vurgulamayı istemekte, siyasal - sosyal platformlara katılmak ve hesap sormak istemektedir. Toplum artık haklarının gelişiminin öncelikle sorumluluklarıyla birlikte varolması gerektiğinin farkına varmaktadır. Birey odaklı anlayıştaki hakların sorumlulukların önünde yer alması yerini bu ikisinin birlikte ve birbirlerini tamamlar bir şekilde gelişmesine bırakmaktadır. Bu anlayışın ve bu yöndeki taleplerin filizlenmeye başladığı toplumsal kesim ise gençliktir.
Türkiye gibi nüfusunun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir ülkede varolanı, günü ve yarını yakalamak adına gençliğin ön plana çıkması çok anlaşılabilir bir olaydır. Bu katılımcı demokrasinin yerleşmesinde ve kurumsallaşmasında çok önemli bir aşamadır. Yapılması gereken, genç kesimi etkin kılma yolunda gerekli unsurları belirlemek ve temini için çaba göstermektir. Yeni toplum liderliği kavramı da işte bu noktada önem kazanmaktadır.
ARI Hareketi bu bilinçle, ülke geleceğine ve gerek siyasal gerek toplumsal alanın tümüne hizmet yönünde, gençliğe gelişim ve katılım imkanlarının sağlanması çabasını öncelikleri arasında belirlemiştir ve bu amaçla yeni toplum liderleri yetiştirmeyi amaçları arasına koymuştur. ARI Hareketi'nin bu alandaki temel hedefi, yeni toplum liderleri olarak yetişecek olan bireylerin geleceği şekillendirmede ele alacakları inisiyatifin gençlik çağlarında filizlenmesi, bireysel alan ile kitlesel alan arasındaki birleşimin erken yaşta tanınması ve geliştirilmesidir.
Yeni toplum liderliği kavramı yapısı itibariyle gençtir, idealisttir, inançlıdır; gelişmeye ve yeniliğe açıktır ve en önemlisi gereken enerjiye, güce ve uzun soluğa sahiptir. Kendi ile birlikte ülke bütününe katkı sağlayabilmesi için katılım olanağı, yetki, sivil-siyasal platformlar istemektedir ve bunu oluşturmak için inisiyatif alacaktır. ARI Hareketi üreten, katılan, kuran ve yöneten gençlerin toplumsal liderler, kadrolar ve toplumsal hareketler yaratacağına inanmakta ve güvenmektedir.
Bu kapsamda başlatılan ve amacı ismiyle özdeş olan "Katıl ve Geleceğini Yarat" projesi, 3. yılını tamamlarken yurtiçindeki kişi bazında iletişim noktaları binlere, felsefesi milyonlara ulaşmaktadır. Anadolu'nun pek çok ilinde benimsenen bu felsefe kapsamında siyasal, ekonomik ve sosyal projeler başlatılmıştır. Bunlardan bir tanesi, Anayasa'ya göre 30 olan seçilme yaşının 25'e indirilmesini amaçlayan "25 Projesi"dir.
Katılıma, ortak üretime ve çoğunluğa ulaşarak paylaşmaya dayalı bu projeler, gençler için bir anlamda uzlaşma, katılımcı demokrasi, gelecek çizme alıştırma ve basamakları olarak nitelenebilmektedir. Ayrıca bu projeler kendi içlerinden katılımcı demokrasinin uygulanmasında öncülük edecek yeni toplumsal liderleri çıkarabilecektir.
Gençlik döneminde çeşitli alanlarda edinilen yönetime katılım tecrübesi, eğitim kadar gerekli bir kazanımdır. İş alanında olduğu kadar, sosyal-toplumsal alanda liderlik; bireysel çabalar yerine bunları bütünleştiren kadro örgütlenmeleri ve hareketler yaratmak, bundan böyle gençliğin öncülüğünde gelişecektir.Genç beyin potansiyeline güvenle, ARI Hareketi her türlü faaliyet alanında düşünce, üretim ve eylemlerinde gençleri ön plana çıkarmaktadır.
ARI Hareketi, örneklediği sivil-siyasi harekette ve bu kapsamda yurtiçi ve yurtdışında kurarak geliştirdiği iletişim ağında, gençlerin aktif katılımına hassasiyet göstermektedir. Gençlere, kendi illerinde yaptıkları konu bazında çalışmalarının yanısıra, ARI Hareketi ve ilgili birimlerinde çalışma olanağı açıktır. Ortaya koydukları proje ve üretimler, geleceğe yönelik temeller atmakta; duyarlılık, sorumluluk ve gönüllülük kavramlarını somut olarak örneklemektedir. Gerek Genç ARI bünyesindeki gerekse dışında olup da toplumsal felsefeyi benimseyen her bir birey; bilgiye dayalı, katılımcı üretim ve yönetim anlayışıyla, liderlik yolunda gelişmektedir.
Bugün kendileri birer toplumsal lider, çeşitli konularda ortaya koydukları üretimler, ileride sosyal ve siyasal alanın genelinde gerçekleştirecekleri toplumsal katkıların adımları, sağladıkları diyalog ve uzlaşma ise, toplumsal hareket oluşturma yönünde edindikleri tecrübelerdir. Bu tecrübeler ileride katılımcı demokrasinin yerleşmesinde büyük katkı sağlayacaktır.
Katılımcı demokraside "temsiliyet" kavramı varlığını korumak zorundadır. Yukarıda adı geçen oluşumlar-örgütlenmeler de halkın ve halkın görüşlerinin temsil edilmesi esasına göre ortaya çıkabilecektir. Bugünün dünyasında hala kurumsal temsiliyet mekanizmasına ihtiyaç vardır. Yalnız bu temsiliyet ile temsili demokrasi arasındaki temel fark halkın kendini temsil edecek kurumları bizzat kendinin kurması ve temsilcilerin yine doğrudan bu kurumlar içinden çıkmasıdır. Hiçbir yerden atanmadan halkın içinden çıkan bu "yeni ve genç liderler" halkın görüşleri hiçbir aracı olmadan doğrudan karar alma süreçlerine taşıyabilecektir. Bu anlamda katılımcı demokrasiyi "doğrudan demokrasi" ya da "aracısız temsiliyetin" mümkün olduğu yeni demokrasi modeli olarak tanımlamak mümkündür.



SOCIAL LEADERS WILL BE THE REPRESENTATIVES OF THE NEW SOCIAL MENTALIT


Until recently, an individual-oriented understanding was dominant in the world. This kind of an understanding acted as a hindrance to the creation of an organized society in our country. Meanwhile, just like other countries, Turkey also began recently to witness a new trend which entails rights and responsibilities of individuals going hand in hand as well as questioning of the existing order on social and political platforms. This movement has begun among the young section of the society and it can best be carried out through social leaders. As ARI Movement, we firmly believe that young people who produce, participate, build and manage will create social leaders, groups and social movements. The "Participate and Create Your Future" project which is in line with this understanding has been active for three years now. This and similar projects constitute invaluable opportunities and platforms for young people to gain experience in the area of participation to management. Within ARI, such projects pave the way to leadership for young people which would in turn help to better establish a participative democracy. In a participative democracy, "representation" should remain, and this can be ensured through institutions which do not only represent the people in question, but which have also been established by the same people. This way, leaders will have come out of these institutions, thus assuring both participation and representation.


# # # # # # # #