|
|
DR. TURGUT Ö. TELMAN
Finans Kulüp Başkanı
Finance Club President
FİNANSAL KURUMLARIN BAĞIMSIZLIĞI
Demokrasimizi sevmeli sahip çıkmalıyız. Yoksa başkaları onu bizden alır. Toplumumuzda demokrasimizi, ekonomik özgürlüğümüzü düşünen sevip anlayan, isteyen kimler var? Düşünün; yazdıklarımızı söylediklerimizi anlayan, yorumlayan kaç kişi olabilir? Demokrasinin varlık ya da yokluğundan etkilenecek veya etkileneceğini düşünebilen kimler var? Demokrasimize sahip çıkacak SİZ'den başka kimler olabilir?Ama demokrasiye sahip çıkmak sadece 4-5 yılda bir oy vermek midir? O halde ne yapmalıyız?
Demokrasiler kendiliklerinden oluşmadı!.. Demokrasiler sadece sandıktan çıkmadı... Demokrasilerin oluşturulması bir süreç, sandık ise bir sonuç değil mi?
Demokrasinin oluşum sürecini nasıl yaşıyoruz? Demokrasinin oluşumuna gelişimine hangi katkıları yapıyorsunuz?
Son yıllarımızın acı ekonomik tecrübelerine bakarsak finansal olayları siyasi yapının yönetmesi, yönlendirmesinin ne kadar doğru olabileceğini düşünmemiz gerekir.
Her zaman herkes kendisinin en iyiyi yapacağını söyler. Ben de aynı iddiadayım. Siz de aynı şeyleri söylüyorsunuz. Bu günkü iktidar da!... Hangi iktidar farklı konuştu ki...?
Bizi bugünkü içinden çıkılmaz devlet borçlanması ve aşırı faiz ortamına kim sürükledi?
Gene doğru ve iyi yapacağını iddia eden siyasi iktidarlar değil mi?
Her şeyden evvel soru şudur; bir siyasi iktidarın PARA ile oynamaya yetkisi olmalı mı? Yani siyasi iktidarların elinde PARA BASMA yetkisi olmalı mı? Veya eldeki döviz rezervlerini piyasaya sürmek ya da çekmek gibi bir yetkileri olmalı mı? Veya neden olsun?
Eğer Devlet yöneticisi elindeki kaynaklarla Devleti idare edemiyorsa, para operasyonları ile Devleti iyi yöneteceğine inana bilir misiniz? Geçmişte yönetebildiler mi?
‚ok önemli hususu şöyle incelemek lazım, bir siyasi iktidarın görev süresi seçim dönemi ile sınırlıdır. (4-5 yıl) Halbuki PARA bizim için ömür boyu, nesiller boyu önem taşıyor.
Bu anlamda baktığınız da PARA'nın siyasilere bırakılmayacak kadar önemli varlığı
mız olduğunu düşünmek zorundayız.
Düşününüz ki emeğimizin karşılığını, mazimizi veya geleceğimizi taşıyan (tasarruf yoluyla) tek varlığımız PARA'dır
Şunu unutmamakta yarar var, Para sisteminin çeşitli organlarla korunduğu demokratik ekonomi sistemini mi seçiyorsunuz, PARA yönetimini tamamen teslim ettiğiniz, her yönüyle bizi nereye götüreceklerini bilmediğimiz bir siyasi yönetim mi?
Para benimdir, sizindir Bu paranın kazanılmasında hiç etkisi yararı, ilgisi olmamış kişiler bir gün siyasi yönetimi ele geçirdikleri zaman benim paramın, senin paranın üzerinde neden söz hakları olsun ki? Neden para sistemimizi karma karışık etsinler ki?...
Pek çok finansal kuruluşun var / yok olduğu son 15 yılda faaliyetlerini, amaçlarını hiç değiştirmeden sürdürmeyi, toplumumuzun çeşitli finansal kişi ve kuruluşları ile çok yönlü ilişkiler kurmayı başarmış tek kuruluş FİNANS KULÜP. Toplumumuzun finansal olaylarının oluşumu, değişimi, finansal kişi ve kuruluşları FİNANS KULÜP için, ekonomimizin bağımsızlığı demokrasimize sahip çıkılması için öncelikli konu ve finans sistemimizin çalışmasında bağımsız / özerk nitelikleri ile fevkalade önemli olan TCMB, BDDK ve SPK'nın demokrasimiz ve ekonomimizin bağımsızlığı için, önemleri hakkında toplumumuzun bilgilendirilmesi konusunda önemli çalışmalar yapıyor.
THE INDEPENDENCE OF FINANCIAL INSTITUTIONS
Democracies do not come into existence on their own. They are not pulled out of ballot boxes like magicians pull rabbits out of hats. Their formation takes time and effort and everyone must be involved in the process. As we look at the economic crisis our country has been experiencing, we are forced to ask ourselves the question Ğ "Is it right that the political establishment controls and directs our money." Everyone, including the current government, has said that is will do what is right for the country, so who is responsible for dragging us into this situation of excessive debt and super-high interest? The real question is should the government have the authority to manipulate the value of our money. If the government is not able to make do with the resources at its disposal, will it do any better when we give it control over the financial markets? Has it been able to do so in the past?
The problem is that the life-span of a government is 4-5 years while our money is with us for a life-time and represents the sum total of our labor and savings, in short our future. It is simply too important to be left up to politicians.
In the last 15 years, which have seen the rise and demise of so many financial institutions, the FINANCIAL CLUB is the only institution which has developed multi-faceted relationships with a number of financial persons and institutions without changing its purposes. We are conducting studies that will inform the public about the importance of being financially and politically independent.
|
|