|
|
SABRİ DOĞAR
Kurmay Albay
Colonel
En Az Mal Satan İkinci NATO Ülkesiyiz
Türk Genç İş Adamları Derneği TÜGİAD’ın düzenlediği “Uluslararası Kuruluşlarla İş Geliştirme ve Ticari İlişkiler Kurma” toplantılarının ilkine Kurmay Albay Sabri DOĞAR konuk konuşmacı olarak katıldı. Toplantının konusu “Birleşmiş Milletler, NATO (Namsa) ile İş imkanları ve İş Geliştirme Yöntemleri” idi.
Güney Kıbrıs ve Pakistan’ın bile Türkiye’den fazla ürün sattığını söyleyen Kurmay Albay Sabri DOĞAR, üzüntü duyulacak bu durumdan başta devlet olmak üzere herkesin sorumlu olduğunu vurguladı. DOĞAR, BM’de kayıtlı toplam Türk firması sayısının 36 olduğunu ve bu pazarda 792 bin dolarla Türkiye’nin payının yüzde 12 olduğunu ekledi. Güney Kıbrıs ve Pakistan’ın bile Türkiye’den fazla ürün sattığını söyleyen ve üzüntü duyulacak bu durumdan başta devlet olmak üzere herkesin sorumlu olduğunu söyleyen DOĞAR: “BM yıllık 5 milyar dolarlık bir pazar, örgüt, mal ve hizmet olarak hemen hemen her şeyi satın alıyor. BM’e satış yapmak için ilk olarak bu örgütün listesine girmek gerekiyor, bunun için öncelikle BM’in mal talebinin tespit edilmesi ve satın alma bölümlerinin tanınması lazım. BM’e mal satmak için kalite ve standartlara uygun üretim yapıldığının belirlenmesi gerekiyor. Satış yapmak isteyen şirketin İSO yada AQAP belgelerine de sahip olması gerektiğini de lazım” dedi.
Bu kuruluşun finansal taahhütünü kanıtlayacak kadar güçlü olması gerektiğine işaret eden DOĞAR, ayrıca BM’nin ilgili kayıtlarına uyacağını da kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Kayıt sonrasında iş peşinde koşturmanın sona ereceğini, yapılacak ihalelerin kuruluşa bildirilerek ihaleye katılıp katılınmayacağının bildirilmesi isteneceğini kaydetti. Dünyada 113 adet BM’ye bağlı irili ufaklı organizasyon bulunduğunu, BM’nin parayı malın tesliminden sonra 30 gün içinde ödeyeceğini ve performans bond isteyebileceğini ifade etti.
NATO ve BM’nin Türk iş adamlarınca henüz keşfedilmemiş bir pazar olduğunu belirten DOĞAR, NATO (NAMSA)’dan en fazla mal alan ikinci ülke olmamıza rağmen en az mal satan ikinci NATO ülkesi olduğumuza dikkat çekti.
NATO’nun yıllık 1 milyar dolarlık bir iş hacmi olduğunu, alımların alt yapı fonu üzerinden yapıldığını söyleyen DOĞAR, alt yapı fonu üzerinden NATO’ya ayrılan para ile bina, havalimanı, depo, yollar ve haberleşme tesisleri yapıldığını sözlerine ekledi.
Türkiye’deki NATO tesislerini Türkiye’nin kendisi yapmaya kalksa buna Türkiye’nin bütçesi yetmezdi. NATO’nun ciddi, oturmuş ve rekabete açık bir pazar olduğunu belirten DOĞAR, NAMSA’nın da (İkmal ve Bakım Organizasyonu) askeri malzeme, yedek parça ve servis hizmetleri satın aldığını ifade etti. NAMSA’yla ticaret yapmak için ise AQAP 110, 120 ve 130 belgelerine sahip olmak gerektiğini vurgulayan DOĞAR, malın ismiyle değil koduyla satıldığını kaydetti. Mayın temizleme işinin ise başlı başına büyük bir sektör olduğunu ve metrekaresinin 10 marka temizlendiğini söyleyen DOĞAR, Balkanlar, Afganistan ve Çeçenistan’ın mayın kaynadığını, sadece Güneydoğuda 25 bin mayın olduğunu belirtti.
Kurmay Albay Sabri DOĞAR “Nerede BM, NATO, nerede savaş varsa orada büyük iş imkanları vardır” diyerek sözlerine son verdi.
COLONEL SABRİ DOĞAR: “WE ARE THE SECOND WORST NATO COUNTRY IN SELLING GOODS”
Speaking about the opportunities to do business with the UN and NATO, Colonel Sabri Doğar said that the UN buys almost all kinds of goods and services and has a market of $5 billion. However, only 36 Turkish companies are registered with the UN, placing Turkey behind southern Cyprus and Pakistan in trade. Companies who want to sell their goods to the UN should have an ISO or AQAP certification to prove that their goods meet the required quality standards. They should also prove their strength to meet their financial commitments and comply with the UN’s conditions. According to DOĞAR, the United Nations and NATO (NAMSA) are markets underutilized by Turkish businessmen. NATO’s annual business volume is $1 billion. Although Turkey is in second place in buying goods from NATO, it is also the second worst country in selling goods to it. NATO offers a mature and competitive market; NAMSA buys military equipment, spare parts and services. In order to trade with NAMSA, companies should have AQAP 110, 120 and 130 certificates. DOĞAR concluded by saying that there are great business opportunities wherever the United Nations and NATO are involved.
|
|