KAREN FOGG
AB Türkiye Büyükelçisi
EU Turkey Ambassador


Türkiye’nin Kendi İçinde Fikir Birliğinde Olması Lazım

Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Karen FOGG TÜGİAD-Türkiye Genç İşadamlarının davetlisi olarak İSO-İstanbul Sanayi Odası’nda düzenlenen “Avrupa Birliği İle Bütünleşme Sürecinde Türkiye “ konulu seminere katıldı.

Büyükelçi FOGG, TBMM tarafından kabul edilen Anayasa değişikliklerinin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin sadece başlangıcını oluşturduğunu ve yeterli olmadığını, Türkiye'nin AB'ye üyelikte plana uygun ilerlediğini söyledi. AB Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye 450 milyon Euro'luk bir finansman ayrıldığını belirterek, yapılan yardımın AB'ye adaptasyon aşaması olarak anlaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
FOGG, Türkiye'nin AB'nin genişleme sürecinin bir parçası olduğunu ve bu süreçte yeni yıldan önce bir hızlanma yaşanacağını kaydetti. Genişlemenin siyasi bir süreç olduğunu ve adayların Kopenhag kriterlerini somut olarak uygulamaya koymaları gerektiğini anlatan FOGG; Türkiye'nin üyelik sürecinde attığı adımlarda, kendi içinde fikir birliğinde olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin en büyük aday ve AB ile en uzun süredir ortaklık süreci yaşayan ve en kısa sürede aday olan ülke olduğunu ayrıca, en ilginç, en stratejik, en büyük gelir farklılığı olan, eğitim düzeyinin en düşük olduğu, sağlık yatırımlarına en az bütçenin ayrıldığı aday ülke olduğunun da ekledi. Karen FOGG, 11 Eylül'de ABD'de yaşanan saldırıdan sonra ortaya çıkan gelişmelerin AB'ye hız kattığını ve üye ülkelerin adalet ve içişleri konularında daha faal olmaya başladıklarını söyledi. Türkiye'nin önündeki en büyük sorunlardan birinin ekonomik zorluklar olduğunu belirten FOGG, ''Bunun dışında Kıbrıs ve AB Güvenlik ve Savunma Politikası var. Umarım Kıbrıs sorununda bir anlaşma sağlanacak'' dedi.
FOGG, AB Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası'nın ise hiçbir şekilde Türkiye'nin çıkarlarını tehdit etmeyeceğini kaydetti.
Karen FOGG, İslami terörün AB'ye üyelik sürecine etkileri konusunda, 11 Eylül'ün kesinlikle batı ile İslam medeniyeti arasında bir çatışma yaratmayacağını, İslami terörün, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine direkt etkisinin olmayacağını söyledi.
Mali yardımlara ilişkin ise, AB'nin Türkiye'ye yılda ortalama 170 milyon Euro yardım yaptığını, temel eğitimle ilgili 100, mesleki eğitim ve aile sağlığıyla ilgili 50'şer milyon Euro'luk bir yardımın da söz konusu olduğunu belirtti. FOGG, geçtiğimiz yıl yapısal uyum programı fonu olarak ayrılan 150 milyon Euro'nun 75 milyonluk bölümünün önümüzdeki ay geleceğini, ikinci dilimin ise 2002 yılında verileceğini bildirdi.



KAREN FOGG:
“TURKEY MUST REACH CONSENSUS”


At a seminar on Turkey’s integration with the EU, Ambassador FOGG said that the amendments to Turkey’s Constitution were only the beginning of the membership procedure.
Stating that Turkey was advancing in accordance with the membership plans, FOGG stated that the EU Investment Bank had earmarked 459 million Euros for Turkey, and stressed the fact that this gesture was not to be interpreted as a step towards harmonization with the EU.
FOGG further said, “It is important for Turkey to reach an internal general agreement on the membership issue. Turkey is the largest country among the candidates. It is also the candidate with the widest income gap, the lowest education level and the smallest health budget”.
Answering questions, Ambassador FOGG expressed that Islamic terror would not directly affect Turkey’s EU membership.
Responding to another question, she said that the average annual EU aid to Turkey was 170 million Euros. FOGG said that one half of the 150 million allocated last year to Turkey as a structural harmonization fund would arrive next month and the remainder would be sent in 2002.
FOGG also said that the foreign and internal ministers of EU countries had met during the previous week and had decided that “terrorists would be treated as terrorists everywhere”.
Karen FOGG added that it would be impossible to pronounce a definite date for Turkey’s membership to the EU.



# # # # # # # #