|
|
AYŞE BOTAN BERKER
Fitch Rating Türkiye Genel Müdürü General Manager of Fitch Rating Turkey
Krizlere Rağmen Türkiye Ekonomisinin Ayakta Durmasını Özel Sektöre Bağlıyorum
- Türkiye'nin ilk uluslararası kredi değerlendirme şirketi olan Fitch Rating Türkiye Genel Müdürü Ayşe BOTAN BERKER "Rating ve Piyasalar" konusunda TÜGYAD Genel Merkezi'nde verilen konferansta Türkiye'nin 1994'deki krizin bedelini halen ödediğini söyledi.
1994'den beri özelleştirmeden söz ediyorduk, ancak 13 bankayı özelleştireceğimiz yere kamulaştırdığımızı söyleyen BERKER, Türkiye'de yaşanan finansal krizin türünün tek örneği olduğunu, denetim ve gözetim sisteminin yeterince geliştirilmediğini batan bankaların zararlarının konulan ek vergilerle kapatıldığını sözlerine ekledi.
Bazı bankaların kamu finansman borçlanma arzularını dikkate aldıklarını, bazı bankaların ise kredi veremezken faizleri aşırı yükselttiklerini, finans kuruluşlarının iyi yönetilmesinin iç piyasa ve gözetim disiplini gerektirdiğini vurgulayan BERKER, rating kuruluşlarının işin piyasa disiplini bölümünde devreye girdiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de halen isim sahibi kuruluşlar kredi kullanıyor, ancak dünyada bu trend çoktan terkedildi, krediler
bağımsız rating kuruluşlarının raporlarına göre veriliyor."
Rating'in; yükümlülüklerin zamanında ve tam olarak yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda bağımsız bir görüş olduğunu söyleyen BERKER, bu görüşlerin de derecelendirildiğini ifade etti.
Fitch'in Türkiye ratinginin Uzun Dönem Döviz Cinsi:B +, Uzun Dönem Yerel Para Cinsi:B olduğunu kaydeden BERKER, 2001 Şubatın'daki krizin kamunun borç yükünü yerine getirememesi nedeniyle yaşandığını söyledi.
Rating'in ülkenin potansiyelini ve ülke ekonomisinin durumunu yansıtmadığını, Peru ve eski sosyalist ülkelerin de Türkiye ile aynı nota sahip olduğunu söyleyen Ayşe BOTAN BERKER, notlardaki farklılığın, çeşitli rating kuruluşlarının arasındaki düşünce farklığını ortaya koyduğunu, rating kuruluşlarının değerlendirmelerinin genel anlamda ekonomiye yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'nin 1994'deki krizin maliyetini halen ödediğini ve o günden beri Türkiye'nin notunun BBB(Yatırım yapılabilir) seviyesine çıkamadığını hatırlattı.
Ayşe BOTAN BERKER Fitch Rating ile ilgili ise: "Yurt içi ve yurt dışındaki ilgili çevrelere kurumun mali yapısı hakkında kapsamlı bilgi sağlar. Faiz oranlarının riske göre farklılaşmasını sağlar.
Uluslararası finans çevreleriyle ilişkileri geliştirir. FYTCH, dünyanın üç büyük rating kuruluşundan biridir. Avrupa kökenli tek rating kuruluşudur. New York ve Londra olmak üzere 2 merkezden yönetilir. Türkiye'de yerel ofisi bulunan tek rating kuruluşudur. " dedi.
Verilen rating'in her ülkede geçerli olduğunu ve aynı anlama geldiğini dile getiren BERKER, kriz dönemlerinde ratingin öneminin bir kat daha arttığını söyledi.
Rating kuruluşlarının bu kadar çok kriz geçiren Türkiye'de hala kredi notu iyi olan şirketleri ortaya koyduğunu, bir çok kuruluşun da ülke seviyesinin üstündeki ratinglere çıkabildiğini açıkladı.
Türkiye'nin geleceğinden, alınan önlemlerin devam etmesi halinde uzun vadede çok umutlu olduğunu dile getiren BERKER, mevcut kanunlarla özel sektörde iş yapan herkesin "madalyalık" olduğunu ifade etti.
Ayşe BOTAN BERKER: "Bütün krizlere rağmen Türkiye ekonomisinin ayakta durmasını özel sektöre bağlı. Her yıl gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere 280 milyar dolarlık sermaye akışı oluyor, Türkiye bundan 1 milyar dolar bile alamıyor. Türkiye'nin yabancı sermaye mevzuatını düzenlemesi halinde borç aramasına gerek kalmayacak" diyerek sözlerine şöyle devam etti. "BDDK'nın ana fonksiyonunun bankaların rehabilitasyonu olması gerekiyor, ancak bu kurum müdahale etmek için bankaların batmasını bekliyor" dedi.
AYŞE BOTAN BERKER: "THE TURKISH ECONOMY HAS SURVIVED IN SPITE OF THE CRISES DUE TO THE PRIVATE SECTOR"
The General Manager of Fitch Rating Ay?e BOTAN BERKER spoke at the TÜGYAD headquarters about "Rating and Markets". She said that Turkey's financial crisis is one of a kind and that "We have been talking about privatization since 1994; however we made 13 banks public instead of privatizing them." The February 2001 crisis occurred due to the failure of public banks to pay back their loans. The supervision and audit systems are not well developed and the banks' losses are made up for with new taxes. The Turkish economy has survived in spite of the crises due to the private sector which has been working successfully in spite of the current legislation.
BERKER said that rating is an independent opinion on whether obligations can be fulfilled in time and in full. In Turkey only well-known names can take loans, whereas this trend has been dismissed around the world and loans are given based on the reports of independent rating agencies. Rating agencies have an impact on market discipline; they inform the domestic and international markets about the financial structure of a company and develop relationships in international markets.
Fitch is one of the three largest rating agencies around the world and is the only Europe-based rating agency. It has two headquarters, one in New York and another in London. It is the only rating agency which has a local office in Turkey. Fitch's current rating for Turkey is B+ for Long Term Foreign Exchange and B for Long Term Local Currency.
|
|