Prof. Dr. GÜNDÜZ ULUSOY
Sabancı Üniversitesi


Bilgi Tedarik Zinciri ve Üniversite-Sanayi Stratejik Bilgi Ortaklıkları

"Bugün, elimizdeki tek sürdürülebilir rekabet avantajı yeni bilginin uygulanmasıdır."
Lester Thurow

Geleneksel anlamda malzeme tedarik zinciri; değişik birimlerden oluşan bir ağ üzerinde akan malzemenin tasarımcılar, tedarikçiler, taşıyıcılar, üretim ve dağıtım birimleri tarafından yapılan katkılar sonucu eklenen katma değerlerle nihai kullanıcının kabul edeceği bir ürüne dönüşümünü ifade eder. Bu aynı zamanda bir değer zinciridir. Bu değer zincirinin unsurlarına baktığımızda görüyoruz ki, ürünlerin içindeki bilgi unsurunun ürünün piyasadaki başarısına katkısı ve getirisi içindeki payı giderek artmaktadır. Bilgi artık göz ardı edilemez bir üretim faktörü olma aşamasına ulaşmış durumdadır. Üretim süreci bilgi türetimini, tedarikini, işlenmesini ve tüketimini öngörüyor. Bilgiye ilişkin işlemlerin tümü elbetteki üretici firmada gerçekleşmiyor. Tıpkı malzeme gibi bilginin de nihai ürün içinde kullanıcıya ulaşmasını bir bilgi tedarik zinciri şeklinde modelleyebiliriz. Daha önce değindiğimiz gibi, üretici firma kullandığı bilginin bir bölümünü tedarik eder. Bilgi tedarikçileri, örneğin, lisans/know-how aldığı firmalar, üretimin çeşitli aşamalarında kullandığı yatırım mallarını üreten firmalar ve ortaklık içinde olduğu firmalardır. Bilgi tedarikinin yapılacağı diğer bir kaynak da üniversitelerdir. Bu kaynağın ülkemizde ne kadar az ve verimsiz kullanıldığını biliyoruz. Verimsizliğin önemli bir nedeni de ilişkilerde sürekliliğin sağlanamamasıdır. Üniversite ve sanayi arasındaki karşılıklı bilgi transferinin bir stratejik bilgi ortaklığı şeklinde düzenlenmesinin bu verimsizliğin giderilmesine önemli katkı sağlayacağını öngörmekteyiz.
Yeni oluşturduğumuz Sanayi Liderleri Programı (SLP), Sabancı Üniversitesi'nin Sanayi Liderleri Programı Ortağı sanayi firmaları ile bir stratejik bilgi ortaklığıdır. SLP'nin vizyonunu şöyle ifade ediyoruz:
Sanayi Liderleri Programı; Türk sanayiinde, bulundukları ortamda liderlik rolü üstlenecek, teknik ve idari beceri sahibi genç insanları sanayi ile işbirliği ortamında yetiştirerek Türk sanayiinin gelişmesine hizmet etmeyi hedefler Program Ortaklarımızdan beklenen, SLP'ye maddi destek sağlamaları, çözüm getirilmesini istedikleri problemlerini bir proje şeklinde tanımlayarak SLP çerçevesinde çözülmek üzere SLP öğrencilerine sunmaları ve onların bir sanayi kariyerine hazırlanmalarına mentorluk düzeyinde katkıda bulunmalarıdır. SLP öğrencileri, vizyonumuzda belirttiğimiz vasıfları kazandırmaya yönelik olarak hazırlanmış iki yıllık yoğun bir program sonunda hem bir Mühendislik dalında, hem de Yönetim Bilimlerinde birer yüksek lisans derecesi almaktadırlar. Öğrenci iki Fakülteden de 10'ar adet ders alır. Projesini ise eğitiminin birinci yılı sonunda Program Ortaklarımız tarafından kendilerine önerilen projelerden birisini seçerek ilgili Proje Ortağının bünyesinde 5-6 ay süre ile tam zamanlı çalışarak hazırlar. Öğrencinin eğitiminin proje tamamlandıktan sonra da devam etmesi projenin firmada uygulanmasına ve akademik ortamda da tartışılmasına zaman tanımakta ve hem öğrencinin hem de diğer paydaşların bu deneyimden yararlanmasına olanak sağlamaktadır. 2001/2002 Ders yılı için öğrenci kontenjanı 12'dir. Program Ortaklarının ilgi alanlarından hareketle; mühendislik alanlarından bilgisayar, telekomünikasyon, mikroelektronik, malzeme ve endüstri mühendisliği alanlarına öğrenci alınacaktır. SLP öğrencilerinin tümü karşılıksız burs ile desteklenmektedir. Bu aşamadaki 5 Program Ortağımız, ALCATEL, BORUSAN, KORDSA, BRISA ve TOFAŞ Fiat'tır. Önümüzdeki yıllarda Program Ortağı sayısının ve buna paralel olarak da öğrenci kontenjanının artırılması öngörülmektedir.


# # # # # # # #