Elegans Logo

TEKNOLOJİ, Zeki KARAMAN ALACALI İnşaat A.ş. Yön. Krl. Bşk., Kaliteyi Üretmek İnsana Yapılan Yatırımla Başlar



Beton prefabrikasyon sektöründe 12 yıldır faaliyetlerini sürdüren alacalı İnşaat A.Ş.; büyük Deprem Felaketinden sonra, Japonlar'la 2 yıldır yoğun olarak sürdürdüğü çalışmaları sonuçlandırarak ALA-SAWA prefabrike çok katlı bina teknolojisini hizmete sunmaya başladı.
ALA-SAWA sistemi hakkında bilgi edindiğimiz Alacalı İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Zeki KARAHAN, ülkemizin karşı karşıya bulunduğu deprem riskini ve alınması gereken tedbirleri çeşitli platformlarda dile getirdiklerini ancak, mevzuatın bilinçsiz yapılaşmayı önleyemediğini ve 17 Ağustos depreminin bu kötü gidişin sonu olması gerektiğini söylüyor ve ekliyor:
"Bugüne kadar 2.000.000 m2'nin üzerinde kapalı alan inşa ettik. Modern prefabrike eleman üretim tesislerimizde "önce kalite" anlayışı ile binlerce m3 beton ürettik ve Türk sanayiinin hizmetine sunduk. Ulsulararası kalite belgesi olan ISO 9001 kalite belgesini almaya hak kazandık ve ülkemizin saygın sanayi kuruluşlarına hizmet etmekten gurur duyduk.
Hizmet verdiğimiz ülkemizin önde gelen kuruluşları arasında: Akın Tekstil, Edip İplik, Levi's, Koleksiyon Mobilya, şahinler Holding, Aksu, Dinarsu ve Mebal gibi kuruluşlar yeralmaktadır. Alacalı İnşaat kuruluşundan bugüne kaliteli teknik ekibi ve ekipmanı ile Marmara Bölgesinde 300'e yakın sanayi tesisine başarıyla imza atmıştır. Bu bilgi birikimi ile çok katlı prefabrike yapıların ülkemizde daha yaygın olarak kullanılması amacıyla çeşitli sistem araştırmalarını yurtdışı firmaları ile temasa geçerek yapmıştır.
Ülkemizin tamamına yakın bir bölümünün deprem kuşağı içinde bulunması, bu konudaki çalışmalarımızın deprem konusunda tecrübeli bir ülke ile ve depreme dayanıklılığı pratikte de kanıtlanmış bir sistem üzerine olması gerekliliği açık olarak ortada idi. Bu yüzden Japonya'nın en büyük prefabrike beton yapı eleman üreticisi olan Kurosawa Construction Co. ile temasa geçtik ve Kobe depreminde büyük sınav veren ve bu sınavı başarıyla geçen ALA-SAWA sistemi üzerinde çalışmalarımız 1 yılı aşkın süredir yoğunlaşarak devam etti. 17 Ağustos depreminden sonra karşılaşılan manzara da artık Türkiye'nin çağdaş yapı sistemlerine ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
-Bahsetmiş olduğunuz ALA-SAWA sistemi ile ne tür çok katlı yapılar yapmanız mümkün?
ALA-SAWA sistemi ile hastane, okul, iş merkezi, antrepo, toplu konut gibi çok katlı yapılar yapmak mümkün. Hatta Japonya'daki uygulamada 1998 dünya prefabrike yapıt ödülü almış olan 70.000 kişilik Yokohama Uluslararası Stadyumu da var. Alacalı İnşaat İstanbul'da inşaa etmeyi düşündüğü 14 katlı Genel Müdürlük binasını ALA-SAWA sistemi ile projelendirmektedir.

- ALA-SAWA sisteminin teknik özellikleri nelerdir?
Bu sistemin en önemli teknik özelliği bağlantı noktalarında "ard-germe" teknolojisinin uygulanıyor olmasıdır. Kolon ve kirişlerin içine ard-germe donatıları (çelik çubuklar) yerleştirilerek germe işlemi özel ekip ve ekipman ile yapılıyor. Ard-germe çelikleri yüksek kalitede olup geleneksel yapı sistemlerinde kullanılan çeliklerin dayanımı 2200-4200 kg/cm2 iken ard-germe çeliklerinin dayanımı 16000 kg/cm2'dir. Ayrıca Erzincan, Dinar, Adana ve Marmara depreminde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan düşük kaliteli beton üretimi problemi bu sistemde ortadan kalkmaktadır. şöyle ki geleneksel yapıda 160-225 kg/cm2 olan beton basınç mukavemet değerleri ALA-SAWA sisteminde 500 kg/cm2'dir. Maalesef hava şartları ve dış etkenlere maruz kalan, işçinin inisiyatifine bırakılarak dökülen beton, depremlerde can ve mal kaybını artıran faktörlerden biridir. Marmara depreminden sonra yapılan araştırmalarda hasar gören binalarda beton kalitesinin 40 kg/cm2'ye kadar düştüğü görülmüştür. Modern laboratuvarda, özel karışımları ile sürekli denetim altında fabrika şartlarında üretilen yüksek kaliteli beton, "beton kalitesi" üzerinde yapılan tartışmalara da son verecektir.

- ALA-SAWA sistemi ile Türkiye'de çok katlı yapılarda depreme dayanıklı yeni bir sistem uyguluyorsunuz Kalıcı deprem konutları ile ilgili bir çalışmanız var mı?
Daha önce de bahsettiğim gibi toplu konutlar için de çok uygun bir sistem, eğer talep gelirse deprem konutlarında da uygulayabiliriz.

- Bu sistem ile konut üretim kapasiteniz nedir?
şu anda kapasitemizi artırmadan yılda 2000 konut üretebiliriz. Ancak bu kapasiteyi kısa sürede yılda 4000 hatta 6000 konuta çıkartabiliriz.

- Genel kanı olarak prefabrik yapı denildiğinde hızlı ve ekonomik inşaat algılanmaktadır, ALA-SAWA sistemi için de bu kavramlar geçerli olacak mı?
Tabi ki prefabrikasyonun özünde bulunan hız ve ekonomi kavramları ALA-SAWA sisteminde de mevcuttur. Geleneksel yapı sistemlerine göre ALA-SAWA ile gerçekleştirilecek bir konut 1/3 oranında daha kısa sürede inşa edilecektir. Ayrıca sistemin maliyeti özellikle toplu konut inşaatlarında bir hayli avantajlı hale gelmekte ve kalitenin ekonomik çerçevede üretilebilmesine imkan sağlamaktadır.

- Son olarak, bundan sonra depremden zarar görmeyecek kaliteli inşaat üretimi nasıl sağlanacaktır?
Türkiye'de kalite anlayışı toplumun her birimi tarafından benimsenmelidir. Kaliteyi üretmek insana yapılan yatırımla başlar. Bugün Türkiye'nin en büyük eksikliklerinden bir tanesi vasıflı eleman yetiştirilemeyişidir. İnşaatın her aşamasında çalışan teknik ekibin eğitimi yeterli olmalı ve denetleme mekanizmaları da çok iyi çalışmalıdır.




MEDYATEXT
Elegans'a mail