İSTANBUL
 
TÜGİAD üyelerine göre; ekonomideki yavaşlamanın engellenmesi için 2008 yapısal mikro reformlar yılı olmalı
 
Geleneksel TÜGİAD anketine katılan genç işadamları Türkiye’nin artık yapısal mikro reformları geciktirme ve erteleme lüksü bulunmadığına dikkat çekerek,2008’in Türkiye için yapısal mikro reformlar yılı olmasını istiyorlar.
• Ekonomideki yavaşlamanın, 2006 yılında enflasyon ile mücadeledeki gevşemeye bağlı olarak ortaya çıkan olumsuzlukların etkisini telafi etmek için, iç talebi baskı altına alan sıkılaştırılmış para politikasının 2007`ye sarkan etkilerindenve yapısal reformlardaki gecikmeden kaynaklandığına işaret eden TÜGİAD üyelerine göre; “Yavaşlamanın kalıcı olmaması için yapısal reformlar hızlandırılmalı”
• 2008 yılında kalıcı fiyat istikrarına ulaşılması için TÜGİAD üyelerinin önerisi; Merkez Bankası ile birlikte diğer tüm ekonomik aktörlerin birbirleriyle iletişim ve koordinasyon içinde azami çaba göstermeleri.
• Türkiye’nin kredi notu artışınınuzun vadeli ekonomik beklentilerdeki iyimserliği teyit ettiğine dikkat çeken TÜGİAD’lılara göre; “Ancak özellikle cari açık için yapısal önlemler alınması gerekiyor”
Toplam 14 milyar dolar civarında yıllık ciro, yaklaşık yıllık 6 milyar dolar ihracat ile 40 ana sektörde etkin olan genç işadamlarının şirketlere yönelik beklentileri ise şunlar;
• Rekabet gücünün arttırılmasıiçin sektörel devlet destekleri bir an önce açıklanmalı ve uygulanmalı
• fiirketlerin üzerindeki kamu maliyetlerinin azaltılmasına yönelik orta vadeli bir program açıklanmalı ve 2008 başından itibaren indirimler uygulanmaya başlamalı

Mehtap Alanyalı İSEGE’ye Başkan seçildi
 
TÜGİAD İş ve Strateji Geliştirme Komisyonu (İSEGE) 8 Ocak’ta yaptığı toplantıda gerçekleştirdiği seçimle görev dağılımında değişiklik yaptı. Başkanlığa Mehtap ALANYALI’nın getirildiği İSEGE’deBaşkan Yardımcılıklarını Orkun TOSUNve FikretSEBİLCİOĞLU, Genel Sekreterliği ise Alpaslan ARINÇ yürütecek.Öte yandan ekonomideki gelişmeleri sektör bazında da takip etmeyi hedefleyen İSEGE, çalışmaları kapsamında aynı tarihte düzenlediği bir toplantıda Buğday Derneği Başkanı Sn. Victor ANANIAS’nınkonuk konuşmacı olarak ağırladı. “Değişen ekolojik dengenin şirketler ve ekonomi üzerindeki etkileri”konusunda TÜGİAD üyelerine bilgi veren ve soruları yanıtlayan ANANIAS’aKomisyon Sekreteri ARINÇteşekkür plaketi verdi.

Buğday Dern. Bşk. ANANIAS ve İSEGE Gen. Skr. ARINÇ.
“Vizesiz Avrupa Ve Avrupa’da Kazanılmış Haklarımız”
 
“Vizesiz Avrupa ve Avrupa’da Kazanılmış Haklarımız” konusu ilk kez uluslararası nitelikte bilimsel bir toplantıda ele alınarak, Türk ve Avrupalı bilim adamları tarafından tüm yönleriyle irdelendi. İşçi, işveren, ihracatçı, genç işadamı, hukukçu, gazeteci veuluslar arası nakliye sektörünün temsilcileri22-23 Kasım’da Antalya’da bir araya gelerek,TÜGİAD’ın Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile oluşturduğu platformda “Türkiye’nin Avrupa’daki Haklarına Sahip Çıkılması” için güç birliği oluşturdular.
TÜGİAD İşbirliği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ve Hukuk Fakültesi Dekanlığı koordinesinde, TİSK, TİM, Türkiye Barolar Birliği, TGC ve UND desteği ile düzenlenen “Vizesiz Avrupa ve Avrupa’da Kazanılmış Haklarımız” konulusempozyum22-23 Kasım 2007 tarihlerinde Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’ndegerçekleşti.
Başta Almanya olmak üzere, Avusturya, Slovakya, Belçika ve Türkiye’den toplam 29 bilim insanının katkıda bulunduğu ve Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen sempozyumda,akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri ve avukatlar; Türk vatandaşlarına yönelik AB üyesi ülkeler tarafından uygulanan haksız vize uygulamalarını açıkça ortaya koydular. 2 gün süren toplantılarda katılımcılar şu ortak görüşte birleştiler: “Türk vatandaşları ihlal edilen haklarının uygulanması için gerekli yasal yollara başvurmalıdırlar”

Vizesiz Avrupa ve Avrupa’daki Haklarımız SempozyumuAkdeniz Üniversitesi’nde düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN ve TBB Başkanı Av. ÖZDEMİR.

UND Başkan Tamer DİNÇŞAHİN.

Yavuz DONAT ve Prof Dr. Harun GÜMRÜKÇÜ.

Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN.

TİM Başkanı Oğuz SATICI.

TÜGİAD Başkanı Murat SARAYLI.

Prof. Dr. Radoslav PROCHAZKA.


Rektör Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN ve TÜGİAD Bşk Murat SARAYLI.

TİSK Genel Sekreteri Bülent PİRLER.

Alman hukukçu Dr. Rolf GUTMANN.

TGC Genel Sekreteri Celal TOPRAK.

Sempozyum Akdeniz ve Hamburg Üniversiteleri Öğretim Üyelerinin klasik müzik konseriyle başladı.
Vizesiz Avrupa ve Avrupa’da Kazanılmış Haklar Sempozyumu sonuç bildirgesi
 
• 22-23 Kasım 2007 tarihlerinde Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’ndegerçekleştirilen “Vizesiz Avrupa Ve Avrupa’da Kazanılmış Haklar” konuluSempozyum’unaşağıda imzası bulunan akademisyenler ve destekleyen örgütlerin açıkladığı Sonuç Bildirgesi: 1)Avrupa Birliği üye ülkelerinin nihai ve son yargı mercii olan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD)’nın verdiği 11 Mayıs 2000 tarihli Abdülnasır Savaş Kararı, 21 Ekim 2003 tarihli Eren Abatay / Nadi Şahin Kararı ve nihayet 20 Eylül 2007 tarihli Veli Tüm ve Mehmet Darı kararlarından dolayı mevcut haklarda, 1 Ocak 1973 tarihi baz alınarak, topluluk üyesi ve topluluğa sonradan üye olan ülkelerde üyelikten sonra, Türk vatandaşlarına yönelik olarak yeni bir kısıtlama yapılamaz.
Ayrıca, ATAD’ın tüm kararları üye ülkelerde doğrudan geçerlidir ve önkoşulsuz olarak uygulanır. Bu yolla da ulusal yasaların üstünde olup onlarla çatıştıklarında bu yasalar değil kararlar dikkate alınır.
2) Üye ülkeler, Türkiye lehine 1 Ocak 1973 tarihli mevcut yasalardan sonra yasalarında Türkler lehine bir değişiklik yapmışlarsa onun dikkate alınması zorunluluğu vardır. Söz konusu ülkeler uyum sağlama yolundaki bu iyileştirmeleri daha sonraki yıllarda başka nedenlerle geri alamazlar.
3) AB üyesi ülkelerin AT hukukunu uygulayıp uygulamadıklarını denetleme yetkisi Avrupa Komisyonu’na aittir. Komisyon Avrupa Toplumu ile iletişime açıktır. Bunun için haklarının çiğnendiği alanlarda sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın Avrupa Komisyonu’na sorunla ilgili dosya sunmaları gereklidir.
4) Üye ülkeler, “Hizmetin Serbest Dolaşımı ve Yerleşme Serbestisi” alanlarında ve üye ülkelere Türkiye’den yapılacak seyahatlerde; Türk vatandaşlarının mevcut haklarını geriye götürecek yeni uygulamalar ve hukuki düzenlemeler getiremezler.
5) A(E)T/AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin yeni düzenlemeler yapmasına ihtiyaç vardır. Unutulmamalıdır ki, 1980 tarihli 1/80 Ortaklık Konseyi Kararına göre 1983 yılında bu alanda yeni adımlar atılması gerektiği belirtilmişti. Taraflardan, 23 sene aradan sonra bu adımı artık atmaları beklenmektedir.
6) Türk vatandaşları ihlal edilen haklarının uygulanması için gerekli yasal yollara başvurmalıdırlar.
Destekleyen Örgütler
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Türkiye Genç İşadamları Derneği.
Akademisyenler
Prof. Dr. A. Fusun ARSAVA / Atılım Üni, Av. Fenari NARMAN / Hamburg, Prof. Dr. Fulya SARVAN / Akdeniz Üni., Yrd. Doç. Dr. Hamdi PINAR / Başkent Üni., Prof. Dr. Harun GÜMRÜKÇÜ / Akdeniz Üni., Av. İlknur BAYSU / Mannheim, Av. Dr. Ludwig WEH, Av. Mehmet KILIÇ / Frankfurt, Av. Melih SARI / Hamburg, Prof. Dr. Meral ÖZTOPRAK / Akdeniz Üni., Prof.Dr.Murat DEMİRCİOĞLU / İst. Yıldız Teknik Üni., Av. Prof. Dr. Radoslav PROCHAZKA / Trnava Üni., Av. Dr. Rolf GUTMANN / Stuttgart, Prof. Dr. Selçuk DEMİRBULAK / Marmara Üni., Prof. Dr. Wolfgang VOEGELI / Hamburg Üni.

Prof. Dr. Wolfgang VOEGELI ve Akd. Ü. Uİ Başkanı.

Av. İlknur BAYSU - Dr. Kutluhan BOZKURT.

Prof. Dr. Harun GÜMRÜKÇÜAkdeniz Ü. İİBF Dekan Yardımcısı.
Murat Durular TÜGİAD Genel Sekreteri seçildi
 
TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat DURULAR, Yönetim Kurulu Genel Sekreterliğine seçildi. Yeni yılla birlikte Genel Sekreterlik görevini üstlenen DURULAR, 1997 yılından bu yana dernek üyesi. DURULAR 2000 2002 yıllarında Sicil Disiplin Kurulu üyeliği yapmıştı.
Akdeniz Genç İşadamları Konfederasyonu kuruluyor
 
15 Ocak’ta Kahire’de gerçekleştirilen Mısır- Türk İşbirliği Forumu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün huzurlarında imzalanan TÜGİAD – EJB (Mısır Genç İşadamları Derneği) Bölgesel İşbirliği Protokolü ile Akdeniz Genç İşadamları Konfederasyonu kuruluşunda ilk adım atıldı. TÜGİAD Başkanı Murat SARAYLI ile EJB Başkanı Halid El MİKAKİ arasında imzalanan protokol ile kuruluş çalışmaları başlatılan Konfederasyon,Akdeniz Ülkelerindeki genç iş adamları derneklerini kapsayan uluslar üstü bir platform olacak. Forum’a Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed RAfiİD, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz SATICI, Türkiye`nin Kahire Büyükelçisi fiafak GÖKTÜRK ve her iki ülkeden 500’ün üzerinde iş adamı katıldı. Üç yıldır Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (YES) başkanlığını yürüten TÜGİAD, benzer bir modelin Akdeniz Havzası’nda da kurulması, genç girişimcilerin uluslar üstü bir çatıya kavuşması için üstlendiği inisiyatifi sürdürüyor. TÜGİAD, Kuzey Afrika’dan Orta Doğu’ya kadar Akdeniz Havzası’ndaki örgütlü genç girişimcilerin aynı çatı altında buluşmasına,bölgesel bir platform kurulmasına öncülük ediyor.

Murat SARAYLI, EJB Başkanı Halid El MİKAKİ, Abdullah GÜL
YES 2007 Zirvesi’nde 4 kıtadan 22 ülkenin genç girişimcileri Avrupa Parlamentosu’nda buluştu
 
YES üyesi 16 ülkeden gelen dernek yöneticilerinin yanı sıra, Avrupa dışındaki 3 kıtanın çeşitli ülkelerinde örgütlenmiş genç işadamlarının da katıldığı 2007 Zirve Toplantısı 29- 30 Kasım’da Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Binasında yapıldı. Son YES Zirvesi’nde düzenlenen “İletişim ve Kültürlerarası farkın giderilmesi” konulu panelde 22 ülkeden 170 genç girişimci YES çatısı altında bir araya geldi. Türkiye, Rusya Federasyonu, Yunanistan, İtalya, Avusturya, Belçika, Slovenya, İspanya, Almanya, İngiltere, Slovakya, Endonezya, Mısır, Tunus, Lüksemburg, Kazakistan, Hırvatistan, Meksika, Güney Kıbrıs, Macaristan, Hollanda ve Fransa’dan gelen genç işadamları 2 gün süren toplantı ile YES tarihinin en geniş kapsamlı katılımını oluşturdular.

YES tarihinin en geniş kapsamlı toplantısı olan2007 Zirvesi’nde 4 kıtadan 170 genç girişimci buluştu.

SARAYLI başkanlığındaki YES’in son 3 yılda üye ülke sayısı yarıdan fazla arttı.